Werkgever bestraft roken met 100 euro boete

Scheepsbouwer IHC Merwede wil graag gezonde werknemers, maar gaat wel heel ver omdat te bereiken! Het liefst had de werkgever roken helemaal verboden, maar dat is een beetje lastig. En dus is het voortaan alleen nog toegestaan in de pauze. Wie de regel overtreedt wacht een fikse boete.

De eerste keer krijg je nog een waarschuwing, de tweede keer ook. Maar na drie waarschuwing krijgt de ‘overtreder’ 100 euro boete. Dat bedrag wordt ingehouden op het salaris.

Wie dan nog niet wil luisteren heeft echt een probleem, want bij de vierde overtreding kan de werknemers naar zijn winstuitkering fluiten en dat is gemiddeld zo’n 2400 euro.

De werknemers van een van de grootste scheepsbouwers van ons land staan op hun achterste benen, maar toch heeft de ondernemingsraad zijn akkoord gegeven.

De vakbond noemt de maatregel in het Algemeen Dagblad een ‘veel te heftige maatregel’ en twijfelt of het wel standhoudt.

Effect heeft het in ieder geval wel, want in de eerste maand dat de maatregel van kracht was, heeft nog geen werknemer het aangedurfd hem te overtreden!

Bron: Algemeen Dagblad

Lees ook:Fors hogere boete voor roken in café
Lees ook:Boete voor roken Teeuwen in Zomergasten
Lees ook:‘Vergoeding voor gehoorapparaten verdwijnt’
Lees ook:Eerste rechtszaak tegen rookcafé een lachertje
Lees ook:Betalen voor de huisarts in het weekend

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Werkgever bestraft roken met 100 euro boete

 1. Otto Braackenssieck

  Dit soort directie droomt van loonslaven die 8 uur per dag volledig productief zijn. Gezondheid wordt nu aangegrepen om dat na te streven. Tegelijkertijd wordt de solidariteit tussen werknemers hier handig mee ondermijnd. Twee vliegen in een klap. Onder het mom van gezondheid wordt zo het arbeiders corps gedisciplineerd. Ze worden er toch voor betaald?.Ik vraag me af wie deze OR “benoemd” heeft.Het lijkt me verstandig, dat de werknemers van ihc eens nagaan, of het gebral van direktie en or wel rechtsgrond heeft! . In het algemeen, blijft het verbazingwekkend, dat vrijwel niemand, zijn mond open doet en zich de terreurwetgeving,gebaseerd op de LEUGEN m.b.t. de gevaren van het z.g. passief roken, laat welgevallen.

    /   Reply  / 
 2. Rene Sielhorst

  Top. Eindelijk een bedrijf dat lef toont en de werkelijke problematiek durft aan te pakken. Werknemers krijgen een salaris, mag de werkgever als tegenprestatie verwachten dat de werknemer ervoor zorgt dat deze daar zo goed mogelijk toe in staat is? Ik dacht het wel….

    /   Reply  / 
  1. Rene Sielhorst

   Er had moeten staan: ‘krijgen een salaris voor de arbeid die men verricht, mag de werkgever….’

     /   Reply  / 
  2. ton wurtz

   Roken kost de samenleving niks, aan het eind van leven blijkt dat rokers en niet rokers de samenleving evenveel geld heeft gekost.
   Alle andere informatie is propaganda.Wij zijn jarenlang op het verkeerde been gezet door eenzijdige informatie van anti rook organisaties. Als wij nu rokers als groep zo buiten de maatschappij plaatsen,zonder ons te verzetten ,dan is het hek van de dam en stellen wij ons bloot aan willekeur . Ik meen oprecht dat dit een te verwerpen situatie is.

     /   Reply  / 
 3. ton wurtz

  Scheepsbouwer in de fout bij rokers.
  Laren, 5 oktober 2012, Sinds vandaag neemt Scheepsbouwer IHC Merwede een loopje met de wet door rokers eenzijdig een boete op te leggen kunnen met succes deze maatregel juridisch aanvechten, immers; het is wettelijk niet toegestaan eenzijdig een boetebeding op te leggen.
  TonWurtz:”’ dit is een situatie die wij als belangen organisatie voor de roker eenvoudig weg niet kunnen accepteren, dat bedrijven de wet naast zich neerleggen. Rokers die gedupeerd zijn door IHC Merwede kunnen zich melden bij de SRB voor verdere informatie.

    /   Reply  / 
 4. René Sielhorst

  Rokers die gedupeerd zijn??? Elke sigaret onder werktijd kost gemiddeld 10 minuten aan verloren arbeidsproductiviteit en een verhoogd verzuimrisico. Iemand die 6 sigaretten per dag rookt , werkt dus dagelijks een uur minder dan zijn niet-rokende collega. De baas betaalt dat gewoon door, een ‘recht’ van de roker. Wordt iemand ziek door roken (lees: longkanker), dan mag de werkgever ook nog 2 jaar loon doorbetalen. Wie is er nou gedupeerd door roken en wat kost het de samenleving dat 22% van de bevolking alle waarschuwingen in de wind slaat? Ik stel voor een belangenvereniging voor niet-rokers op te richten waar iedereen zich kan melden die hinder ondervindt van rokers.

    /   Reply  / 
 5. Otto Braackenssieck

  René er is nog NOOIT, ik herhaal nog NOOIT, bewezen, dat roken onze gezondheid meer zou schaden dan b.v. autorijden, het inademen van de dampen van schoonmaakmiddelen, het eten van met pesticiden behandelde voedingsmiddelen. Heel veel mensen zijn na 1945 blootgesteld aan de meest agressieve en kankerverwekkende middelen. Figuren zoals jij vormen een bedreiging voor onze samenleving.

    /   Reply  / 
 6. Rene Sielhorst

  Otto, je geeft hiermee zelf aan dat roken schadelijk is, en inderdaad de zaken die jij noemt zijn ook schadelijk. Daarom krijg je een boete bij autorijden als je anderen in gevaar brengt en zijn er ook regels voor het gebruik van chemicaliën. Ik ben dan volgens jou een gevaar voor de samenleving, maar een samenleving waarin er geen regels worden opgesteld is gedoemd te mislukken. Maar ik begrijp het wel: roken is een verslaving en vanuit de psychologie is bekend dat verslaafden er alles aan doen om hun verslaving goed te praten. Coping heet dat.

    /   Reply  / 
 7. Otto Braackenssieck

  Je schijnt te vergeten Rene, dat de absurde wetgeving m.b.t. rookverboden gebaseerd is op leugens. Overiges lijk jij mij echt een fijne solidaire collega, een collega die door zijn instelling en bereidheid tot teambuilding, een bedrijf groot kan maken. Ik ben niet-roker. Ik ben geen voorstander van dictatuur.

    /   Reply  / 
  1. Otto Braackenssieck

   corr. “Overigens”

     /   Reply  / 
 8. Anoniemus

  Ik werk bij ihc krimpen (merwede) en vind dit onzin. Onder het nom van gezondheid nog wel. Het bedrijf geeft duizenden uit aan de reseach van gezondheid van individuele werknemers, maar doet er verder weinig mee. Ze geven alleen geld uit wanneer het voor hun winst gevend is. Op de werkvloer worden dodelijke gassen, schadelijke UV straling en gevaarlijke werkomgevingen in je gezicht gegooid, en in plaats hier geld aan uit te geven zoals een degelijke afzuigings installatie, vind de top bazen roken nog steeds erger.

    /   Reply  / 
  1. ton wurtz

   Graag hoor ik jouw verhaal op mijn prive mail.
   [email protected]

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>