Twee doden door ‘salmonellazalm’

Naar verwachting twee ouderen zijn overleden na het eten van met salmonella besmette zalm. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van een van de ouderen – beiden boven de 80 jaar – is bevestigd dat de Salmonella Thompson-bacterie de doodsoorzaak is, het onderzoek naar het overlijden van de tweede patiënt loopt nog.

De salmonellabacterie werd onlangs aangetroffen in zalm van de Nederlandse visfabrikant Foppen. De zalm is daarop uit de handel gehaald.

Het aantal Nederlanders waarvan door laboratoriumonderzoek bevestigd is dat zij besmet zijn geraakt met Salmonella Thompson is toegenomen tot 550. Ongeveer 200 patiënten zijn opgenomen in een ziekenhuis.

Bij ouderen met een salmonellabesmetting is de exacte oorzaak van overlijden meestal niet zeker te stellen. De besmetting in combinatie met andere ziekten geeft voornamelijk bij oudere mensen een verhoogd risico op uitdrogen.

Een salmonellabesmetting kan klachten veroorzaken als koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van.

Bij de gemelde patiënten was de besmetting opgetreden voordat de besmette producten uit de winkels zijn gehaald. Alle zalmproducten die besmet zijn met de zeldzame bacterie Salmonella Thompson, zijn inmiddels uit de winkels gehaald.

De zalm die nu in de supermarkt ligt, is wel goed. Het RIVM waarschuwt mensen er wel voor dat ze mogelijk nog besmette zalm in de vriezer of de koelkast hebben liggen. Die moet worden weggegooid.

Bron: RIVM

Lees ook:Vierde dode door salmonellabesmetting
Lees ook:Salmonella-uitbraak lijkt op zijn retour
Lees ook:Derde dode door besmette zalm
Lees ook:‘Slachtoffers salmonellazalm krijgen schade vergoed’
Lees ook:Salmonella-uitbraak door gerookte zalm

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Twee doden door ‘salmonellazalm’

  1. Arnoud van den Eerenbeemt

    De darmbacterie Salmonella is ontdekt door en vernoemd naar de Amerikaanse patholoog Daniel Salmon (Engels voor ‘zalm’). De term ‘salmonellazalm’ is dus een dierkundig pleonasme.

      /   Reply  / 
  2. Treintickets

    Benieuwd of dit voorkomen kon worden

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>