Wel of geen griepprik?

Circa 5 miljoen Nederlanders moeten zich komende weken buigen over de vraag of ze een griepprik zullen halen of niet. Bij  mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening is er misschien minder twijfel. Maar wat als je een gezonde 60-plusser bent?

Voor viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC is het een uitgemaakte zaak: halen die prik! Hij geeft in het Algemeen Dagblad toe dat de griepprik jongeren beter beschermt dan ouderen. Dat komt omdat de werking van een vaccin afhankelijk is van het immuunsysteem en dat is bij jongeren nu eenmaal beter.

Bij ouderen biedt het griepvaccin volgens Osterhaus ongeveer 30% bescherming tegen sterfte en 50% tegen complicaties zoals een longontsteking. Maar ook al is de bescherming tegen sterfte beperkt, Osterhaus noemt behoud van kwaliteit van leven minstens zo belangrijk.

Microbioloog Miquel Ekkelenkamp is veel minder overtuigd van het nut van de griepprik en pleit voor onderzoek naar een beter vaccin. Maar hij adviseert de doelgroep tóch om op de uitnodiging van de huisarts in te gaan.

‘Als je het krijgt aangeboden, ga de prik dan halen, want de staat betaalt. Het vaccin doet waarschijnlijk wel iets, maar doet het genoeg?’

Bron: AD

Lees ook:Ga jij een griepprik halen?
Lees ook:Eerste griepprik naar minister Hoogervorst
Lees ook:Medisch geruzie over griepprik
Lees ook:Twee op de drie verpleegkundigen weigert griepprik
Lees ook:Griepprik beschermt ook op hoge leeftijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>