IGZ: orthopeed De Bruin schoot tekort

Orthopeed Cees de Bruin van het Waterlandziekenhuis heeft tekort geschoten in de informatievoorziening aan zijn patiënten. Die informatie was onvoldoende en de nazorg voldeed niet altijd. Maar er zijn geen aanwijzingen dat de veiligheid van patiënten of de gezondheidszorg ernstig bedreigd is geweest. Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport over De Bruin.

De IGZ stelde een onderzoek in naar het functioneren van De Bruin naar aanleiding van 5 klachten die de inspectie in 2010 en 2011 over de orthopeed kreeg.

De orthopeed was tot juni 2010 werkzaam in het Waterlandziekenhuis in Purmerend. Hij deed operaties aan aangeboren wervelkolomafwijkingen die in de loop van het leven ernstiger worden en hanteerde daarbij een techniek die niet in richtlijnen is vastgelegd en waarover de meningen in de beroepsgroep verdeeld zijn.

Daarom is het volgens de inspectie onmogelijk om objectief vast te stellen of de ingrepen die de orthopeed verrichtte, goed werden uitgevoerd.

Wel vindt de IGZ dat De Bruin zijn patiënten uitvoerig had moeten informeren. De Raad van Bestuur van het Waterlandziekenhuis had beter zicht had moeten hebben op het functioneren van de orthopeed.

De Bruin werkt sinds juni 2010 niet meer in de patiëntenzorg. Mocht hij willen terugkeren in zijn vak dan moet hij dit melden bij de inspectie. Hij moet zich dan bijscholen en onder meer aantonen hoe hij de informatievoorziening voor zijn eventuele toekomstige patiënten gaat vormgeven.

Bron: IGZ

 

Lees ook:Honderden klachten over IGZ
Lees ook:Bodyliftoperatie alleen in gewoon ziekenhuis
Lees ook:Weinig beoordelingsgesprekken bij medisch specialisten
Lees ook:Collega’s zwegen over prutswerk neuroloog De Bruin
Lees ook:Specialisten gaan elkaar beoordelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>