Wat betekent Rutte II voor de gezondheidszorg?

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn eruit. Gisteren hebben ze hun plannen voor de komende regeerperiode bekendgemaakt. Wat de gezondheidszorg betreft kunnen we onze buik nat maken: er staat een flink pakket aan bezuinigingen te wachten.

In totaal wil de nieuwe regering de komende jaren 5 miljard euro bezuinigen op de gezondheidszorg. Een van de ingrijpendste maatregelen is het inkomensafhankelijk maken van de ziektekostenpremie. Dat moet ingaan per 2014. Daardoor wordt het overbodig om lagere inkomens te compenseren via de zorgtoeslag. Die verdwijnt dan ook.

Ook het eigen risico in de zorg wordt in komensafhankelijk. In 2013 stijgt het eigen risico naar 350 euro (nu nog 220 euro). Maar op termijn wordt die dus inkomensafhankelijk. 

Veel mensen gaan nu onnodig naar de spoedeisende hulp en dat kost miljoenen euro’s. Daarom moet iedereen die voortaan zónder verwijzing van de huisarts naar de eerste hulp gaat, een eigen bijdrage van 50 euro betalen. Dus toch eerst maar even de huisartsenpost bellen voor je naar het ziekenhuis rijdt!

Huishoudelijke hulp wordt straks alleen nog vergoed als het echt nodig is. En de Wet Chronisch Zieken en Gehandicapten wordt afgeschaft. De wet regelt een jaarlijkse tegemoetkoming voor de hoge zorgkosten die zij chronisch zieken en gehandicapten moeten maken. 

De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) – een verplichte collectieve ziektekostenverzekering die de hoge kosten verzekert van vaak langdurige  behandeling, begeleiding, verpleging en verzorging – geldt in de toekomst alleen nog voor gehandicapten en oudere mensen die intensieve zorg en bescherming nodig hebben. Gemeenten gaan opdraaien voor de overige langdurige zorg.

Tot slot wordt het basispakket van de zorgverzekering verder beperkt, moeten hulpmiddelen zoals scootmobiels hergebruikt gaan worden en gaat het gemiddelde inkomen van medisch specialisten omlaag.  En het nieuwe kabinet wil met geneesmiddelenfabrikanten gaan praten over de prijs van dure geneesmiddelen.

Maar er zijn ook nog wat lichtpuntjes aan de horizon. Zoals eerder al bekend verdwijnt de eigen bijdrage in de geestelijker gezondheidszorg, hoeven we geen liggeld te betalen in het ziekenhuis en komen er extra wijkverpleegkundigen.

Bron: NOS/AD

 

Lees ook:Eigen risico kan oplopen tot 600 euro
Lees ook:Kabinet overweegt eigen risico 150 euro in zorg
Lees ook:Inkomensafhankelijk eigen risico blijft wél
Lees ook:Betalen voor de huisarts en een hoger eigen risico?
Lees ook:Wat heeft 2011 voor de gezondheidszorg in petto?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>