Vierde dode door salmonellabesmetting

De met salmonella besmette zalm heeft een vierde slachtoffer geëist. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft bekendgemaakt dat er opnieuw een oudere aan een infectie met de Salmonella Thompson-bacterie is overleden.

De bekendmaking van de vierde overledene komt op een moment dat de uitbraak van de besmetting op zij retour is. In totaal zijn nu 1063 ziek geworden door de uit de handel genomen gerookte zalm.

Afgelopen week stelde het RIVM bij 37 patiënten een Salmonella Thompson besmetting vast. Dat aantal is opnieuw beduidend lager dan vorige week. Daarmee wordt de dalende trend van vorige week doorgezet.

Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat er nieuwe besmettingen zijn opgetreden als gevolg van de consumptie van besmette zalm nadat de besmette partijen begin oktober uit de schappen zijn gehaald.

Voor een Salmonella-infectie bestaat in Nederland geen meldingsplicht. Dat betekent dat artsen en laboratoria individuele patiënten met een Salmonella-infectie niet bij de GGD hoeven te melden. Ook patiënten zelf hoeven geen melding te maken van een (mogelijke) Salmonella-infectie.

Bron: RIVM

Lees ook:Salmonella-uitbraak lijkt op zijn retour
Lees ook:Derde dode door besmette zalm
Lees ook:Twee doden door ‘salmonellazalm’
Lees ook:‘Slachtoffers salmonellazalm krijgen schade vergoed’
Lees ook:Salmonella-uitbraak door gerookte zalm

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vierde dode door salmonellabesmetting

  1. silver price

    Bij een andere patiënt die is overleden, wordt nog onderzocht of dat komt door een besmetting met salmonella. Desalniettemin is de uitbraak op zijn retour. Afgelopen week zijn er bij het RIVM 37 nieuwe gevallen gemeld van besmetting met de Salmonella Thompson-bacterie. In totaal zijn nu 1.063 mensen besmet geraakt na het eten van gerookte zalm van het Harderwijkse bedrijf Foppen. De voorbije week waren er nog 76 nieuwe meldingen. Wel kan het daadwerkelijke aantal zieken een heel stuk hoger liggen, omdat er geen meldingsplicht bestaat voor een salmonella-infectie: dit soort infecties hoeft niet bij de GGD gemeld te worden. Daardoor is het moeilijk om het precieze aantal besmettingen te inventariseren. Ook in België moesten diverse producten worden teruggeroepen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>