Gezond door sterke eerstelijnsgezondheidszorg

Europese landen met een goed ontwikkelde eerstelijnsgezondheidszorg, zoals huisarts, tandarts en verloskundige, hebben een gezondere bevolking. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek dat de prestatie van Europese eerstelijnsgezondheidszorgsystemen in kaart brengt. Maandag promoveert Dionne Kringos op het onderzoek aan de Universiteit Utrecht.

Onder de eerstelijnszorg vallen alle zorgverleners die rechtstreeks (dus zonder verwijzing) toegankelijk zijn. Dit kan een huisarts zijn, tandarts, psycholoog van een consultatiebureau, wijkverpleegkundige of de apotheek.

Het is voor het eerst dat Europees onderzoek aantoont dat een sterke, goed functionerende eerstelijnsgezondheidszorg leidt tot gezondere inwoners van een land.

Ze verliezen minder levensjaren door bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of astma wanneer zij behandeld zijn in een land met een sterke eerstelijnsstructuur, een goede coördinatie van zorg en een breed eerstelijns zorgpakket, zoals Finland, Denemarken, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal.

Dionne Kringos en collega’s vergeleken de eerstelijnsgezondheidszorg in 31 landen met een door het Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) ontwikkeld meetinstrument.

Dat meetinstrument brengt de sterke en zwakkere punten van eerstelijnszorgsystemen in kaart. Ook wordt gekeken of de eerste lijn goed toegankelijk is, of deze op een coördinerende en continue wijze zorg verleent en naar de beschikbare zorgdiensten in een land.

Uit het onderzoek blijkt dat het loont om te investeren in een betere eerstelijnszorg. Een sterke eerste lijn vermindert vermijdbare ziekenhuisopnamen, verkleint sociaaleconomische verschillen in ervaren gezondheid en draagt bij aan de volksgezondheid.

Dat de zorgkosten hierdoor lager worden is vooralsnog niet aangetoond. ‘De stijgende kosten in de gezondheidszorg de afgelopen jaren in Europa lijken eerder het gevolg te zijn geweest van economische bloei en nationale beleidsagenda’s dan van de sterkte van de eerste lijn’, aldus Dionne Kringos.

Bron: Nivel

Lees ook:Anderhalf miljard bezuinigingen in de zorg
Lees ook:Na kanker vaker last van alledaagse klachten
Lees ook:‘Eigen bijdrage psychische zorg iets omlaag’
Lees ook:10 punten voor een betere zorg
Lees ook:Patiënt niet tevreden over bereikbaarheid huisarts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>