Denemarken schrapt ‘vetbelasting’ al na 1 jaar

Zorgt de invoering van een vetbelasting op ongezonde voeding ervoor dat mensen gezonder gaan eten? Nee, hebben ze in Denemarken ontdekt. Een jaar geleden stelde de overheid de omstreden vettax in. Maar nu wordt hij alweer afgeschaft. De maatregel bleek duur en de Denen veranderden hun eetgewoonten niet!

Alle producten met ongezonde, verzadigde vetten, zoals pizza, vlees boter en melk, werden extra belast.

De gevolgen waren niet mis: de consumentenprijzen stegen fors, de administratieve lasten voor bedrijven gingen omhoog en er dreigt banenverlies in de voedingsmiddelenindustrie, aldus het ministerie van Belastingen in de verklaring.

Bovendien zijn de Denen niet gezonder gaan eten. Sterker nog, veel Denen weken uit naar Duitsland om daar hun geliefde vette voedsel in te slaan. En dus is het na een jaar al weer ‘einde oefening’.

Met het schrappen van de vetbelasting gaat ook de aangekondigde ‘suikerbelasting’ voor voedingsmiddelen met veel suiker niet door.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Zwangerschapsverlof mogelijk naar 18 weken
Lees ook:Jeugd wil best gezonder eten, maar hoe?
Lees ook:Belasting op ongezonde voeding spekt vooral de staatskas
Lees ook:Dankzij crisis snoepen we minder
Lees ook:Vettax werkt tegen fastfood

1 Reacties // Reageer

One thought on “Denemarken schrapt ‘vetbelasting’ al na 1 jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>