Transgenders durven niet uit de kast

Veel transgenders voelen zich ongelukkig. Ze durven niet uit de kast te komen, zijn twee keer zo vaak eenzaam als de gemiddelde bevolking en leven vaak onder de armoedegrens. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Transgenders zijn mensen die in een verkeerd lichaam zijn geboren. Meestal gaat het om mannen (47%) die zich vrouwen voelen. Maar andersom komt ook voor: vrouwen die zich man voelen (31%). Naar schatting telt Nederland ruim 48.000 transgenders tussen de 15 en 70 jaar.

Veel van deze transgenders besluiten op enig moment in hun leven om via hormonen en operaties hun geslacht te laten aanpassen. Er is de laatste jaren meer aandacht voor deze groep, ook in het overheidsbeleid.

Maar er is nog weinig bekend over hoe het met hen gaat. Op wat voor leeftijd worden zij zich bewust van hun ‘trans-zijn’? Hoe open zijn ze erover en welke reacties levert dat op? Hoe is het gesteld met hun psychische gezondheid?

Om deze vragen te beantwoorden is een enquête gehouden onder ruim 450 transgenders. Het beeld dat uit die enquête naar voren komt stemt niet vrolijk.

Hoewel het met veel transgenders best goed gaat, is hun leven doorgaans bepaald niet gemakkelijk. Veel transgenders zijn eenzaam, hebben psychische nood en het aandeel dat serieus denkt over zelfdoding is hoog. Vaak zijn ze hoogopgeleid, maar toch hebben ze een laag inkomen.

Bijna de helft van de transgenders is niet open over hun transgender-zijn. Na een geslachtsoperatie, waar de penis of de baarmoeder en de eierstokken weggehaald worden, zijn transgenders vaak gelukkiger.

De twee genderklinieken die ons land telt – in Amsterdam (VUmc) en Groningen (UMCG) – hebben echter bijzonder lange wachtlijsten. Wachttijden van meer dan een jaar zijn geen uitzondering.

Bron: SCP

Lees ook:Veel mensen voelen zich mega eenzaam
Lees ook:VUmc kan behandeling transgenders niet betalen
Lees ook:Eenzaamheid is slecht voor de bloeddruk
Lees ook:Vriendschapscursus helpt tegen eenzaamheid
Lees ook:Voel je je eenzaam? Dit boek kan je helpen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>