Eenderde jonge ouders kent risico vroeggeboorte niet

Een op de drie aanstaande moeders weet niet dat een te vroeg geboren kind risico’s met zich mee brengt. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar vroeggeboorte waaraan bijna 2000 jonge ouders uit 19 landen hebben deelgenomen.

Eén op de tien baby’s komt voor de 37e week van de zwangerschap ter wereld. Dat wordt een prematuur genoemd. Meer dan 80% van de jonge ouders weet dat echter niet. Ook realiseren zich niet dat een vroeggeboorte gevolgen hebben voor de gezondheid van de kinderen, zowel op de korte als lange termijn.

Bij moeders van een te vroeg geboren baby is de kennis groter. Zo weet een meerderheid een aantal complicaties op de korte termijn te noemen. Zo noemt 88% een laag geboortegewicht, 84% onderontwikkelde longen, 78% noemt geelzucht en 72% het risico op een luchtweginfectie.

Wat betreft de gevolgen op de lange termijn zijn ouders van te vroeg geboren kinderen vooral bezorgd over gezondheidscomplicaties (46%) en de fysieke achterstand (39%). Echter, een derde van de ouders heeft niet veel zorgen voor de toekomst en verwacht dat het kind de achterstand wel weer in zal lopen.

Bron: nu.nl

 

Lees ook:Kleuter met slecht gebit groeit minder gezond op
Lees ook:Chemo tijdens zwangerschap schaadt kind niet
Lees ook:‘Luchtverontreiniging veroorzaakt geen vroeggeboorte’
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap vergroot kans op dik kind
Lees ook:Nazorg vroeg geboren baby’s onder de maat

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eenderde jonge ouders kent risico vroeggeboorte niet

  1. Margo

    Ik heb zelf zwangerschapsbegeleiding gehad van haptonomische aard, hier heb ik heel veel baad bij gehad. Alles komt aan bod en wat ik er fijn vond is dat je beide in contact kan komen met het ongeboren kindje. Mijn man heeft dit ook als prettig ervaren

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>