IGZ moet beter luisteren en communiceren

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet beter communiceren met mensen die een klacht hebben over een zorginstelling of zorgverlener. Ook moet de inspectie meer openstaan voor anonieme meldingen, bijvoorbeeld van klokkenluiders. Dat blijkt uit een onderzoek naar de afhandeling van dossiers over incidenten door de IGZ. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en stond onder leiding van Winnie Sorgdrager.

Aanleiding voor het dossieronderzoek waren klachten over trage en inadequate afhandeling van dossiers en gebrek aan klantvriendelijkheid bij de IGZ. De Nationale ombudsman en het TROS-programma Radar verzamelden eerder dit jaar in een zwartboek klachten van burgers.

Het onderzoeksteam heeft ruim 600 dossiers van de inspectie onderzocht, waaronder ook circa 160 dossiers over borstimplantaten en 25 langlopende, ‘complexe’ dossiers.

Uit het onderzoek blijkt dat de verwachtingen van burgers niet strookt met de taak van de IGZ. Burgers verwachten dat de IGZ in actie komt als zij een klacht hebben over bijvoorbeeld een ziekenhuis of een medisch specialist. Maar de behandeling van individuele klachten is volgens de wet een verantwoordelijkheid van de zorgaanbieder, die in eerste instantie ook verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de geleverde zorg.

De IGZ heeft de taak het gehele systeem te bewaken en gebruikt meldingen van burgers als signaal over de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Die hebben er echter weinig begrip voor als de inspectie hen doorverwijst naar de klachtencommissie van de verantwoordelijke zorginstelling.

De behandeling van klachten door de inspectie duurde gemiddeld te lang en de bejegening van burgers was soms niet adequaat, concludeert de onderzoekscommissie.

De onderzoekers adviseren de IGZ om een advies- en meldpunt in te stellen voor klachten en meldingen van burgers. Het advies- en meldpunt moet burgers op weg helpen die klachten hebben over zorginstellingen of medische beroepsbeoefenaars.

Het is niet de bedoeling dat het meldpunt de behandeling van de klacht over neemt, maar het moet er wel op toezien dat de verantwoordelijke zorgaanbieder de klacht van de burger op een goede manier afhandelt.

Bron: IGZ

Lees ook:IGZ erkent fouten in zaak baby Jelmer
Lees ook:Patiënt wantrouwt klachtafhandeling
Lees ook:Tweede onderzoek naar functioneren IGZ
Lees ook:Honderden klachten over IGZ
Lees ook:Veel hartpatiënten in ziekenhuis gekwetst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>