‘Huisarts verdient aan elke patiënt in EPD’

Huisartsen en apothekers kunnen geld verdienen aan het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Voor iedere patiënt die zijn medische gegevens met de huisarts of apotheek deelt, krijgen zij een vast bedrag van de zorgverzekeraar. Hoe groter het aantal deelnemers, des te hoger de inkomsten. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van interne stukken van VZVZ, een samenwerkingsverband van belangenclubs in de zorg die het EPD willen invoeren.

Misschien is het maar goed dat deze informatie voortijdig uitlekt, want het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat huisartsen en apotheken hun patiënten om financiële redenen gaan overhalen om inzage te geven in hun medische gegevens. Dat is niet goed voor de vertrouwensrelatie tussen zorgverlener en patiënt.

De VZVZ wil geen reactie geven op het nieuws en zegt enkel dat er nog onderhandeld wordt over de vergoedingen. Hopelijk zien door de media-aandacht in dat dat extra beloningen voor meer deelnemers aan het EPD in dit geval niet erg gepast is.

Laat de VZVZ er liever voor zorgen dat de privacy van patiënten die inzage geven in hun medische gegevens gewaarborgd is. En dat patiënten goed voorgelicht worden over het belang van een landelijk registratiesysteem! Dan zal het aantal deelnemers vanzelf toenemen. Geld mag daarbij geen rol spelen.

Het EPD moet per 1 januari van kracht worden. Van elke patiënt is expliciete toestemming nodig voor gebruik van zijn medische gegevens in het landelijke systeem.

Bron: NRC

Lees ook:Jij bepaalt waar jouw patientendossier terechtkomt
Lees ook:Elektronisch patiëntendossier nu al gedoemd te mislukken
Lees ook:Nederlander twijfelt over veiligheid Elektronisch Patiëntendossier
Lees ook:EPD ligt onder vuur
Lees ook:Jij beslist zelf of men jouw medische dossier mag inzien

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘Huisarts verdient aan elke patiënt in EPD’

 1. t.s,valkenburgh

  Ik dacht dat we een democratie hadden.Wat hier gebeurt is niet democratisch. Het EPD is weggestemd in de tweede en in de eerste kamer.Hoe kan dit?

    /   Reply  / 
 2. Kate

  Wat is alles toch belust op geld! Walgelijk! Iedereen en alles probeert overal een slaatje uit te slaan! Ook van diegenen waarvan je het niet van verwacht! ALLES is hypocriet hier in Nederland. HEt is een rot land geworden!

    /   Reply  / 
 3. Edmond Petrus

  Ja, de commercie is overal aanwezig.
  Normale mensen walgen daarvan, maar geldwolven zien het helemaal zitten!!!!

  Ga dus niet met een EPD akkoord tenzij jouw huisarts je €1000 per jaar geeft…
  Dit als compensatie van de zorgpremie…

    /   Reply  / 
 4. Wakker41

  Vroeger was een huisarts een huisarts, uitzonderingen daargelaten, het is nu een baan/beroep. Komt waarschijnlijk dat het geen roeping meer is van de betrokkene.
  Commercieel een bron van inkomsten, dus niets altruïstisch. Kortom, veel geld verdienen met een zo minimaal mogelijke inspanning.

    /   Reply  / 
 5. anke

  wat verwacht je dan dat een dokter of apotheker voor zijn plezier klagende mensen ziet op zijn spreekuur omdat het een roeping is? Dokter zijn moet je de hersenen hebben en ook mensen willen helpen anders kan je geen studie aan die minstens VWO + 9 tot 12 jaar universiteit moet studeren. Voor het geld zouden ze beter hbo cursus commercie kunnen doen.

  Huisartsen hebben geen tijd omdat overheid maar 10 minuten per patient betaald en minstens 2350 patienten moet hebben om een normaal inkomen te hebben. Daarbij krijgen ze nu ook deze tijdrovende administratieve werk erbij logisch dat er een vergoeding tegenover staat hoe meer mensen hoe meer tijd je kwijt bent

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>