‘Onderzoek naar kankerverwekkende stoffen in tatoeages’

Wetenschappers pleiten voor een onderzoek naar de gevaren van het zetten van een tatoeage nu uit Duits onderzoek blijkt dat in tatoeage-inkt vaak kankerverwekkende stoffen zitten. Ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) vindt regelmatig giftige stoffen in tatoeage-inkt, maar het is niet duidelijk hoe schadelijk deze stoffen zijn.

Volgens de Duitse dermatoloog Wolfgang Bäumler komen in vrijwel alle zwarte tatoeage-inkten roetachtige stoffen voor die in drukinkt en autobanden worden toegepast. In 17 van de 19 onderzochte monsters vond hij pak’s,  kankerverwekkende stoffen die ook in uitlaatgassen voorkomen.

Volgens de NOS kan de NVWA niet controleren of er PAK’s zitten in tatoeage-inkt. Er wordt wel aan een geschikte testmethode gewerkt.

In Nederland is er bij tatoeëren vooral oog voor het risico op infecties. Dat de inkt zelf risico’s kan opleveren is veel minder bekend. De veiligheid van de gebruikte stoffen wordt ook niet onderzocht, iets wat bij cosmetica die je op de huid smeer bijvoorbeeld wel gebeurt.

Naast de PAK’s vond Bäumler ook andere giftige stoffen, zoals benzopyreen, fenol en de weekmaker dibutylftalaat. Wat de concrete risico’s van de deze stoffen in de tatoeage-inkt zijn, is moeilijk te zeggen.

Bäumler  ‘We hebben geprobeerd een vergelijking te maken tussen blootstelling aan PAK’s uit tatoeage-inkt en andere bronnen zoals voedsel en luchtvervuiling. Zo’n vergelijking is ingewikkeld omdat injectie in de huid zo totaal anders is dan blootstelling via de spijsvertering of de ademhaling. Daarom kunnen grenswaarden uit ander onderzoek niet eenvoudig worden vertaald naar tatoeëren – voor zover dat überhaupt al mogelijk is.’

Onderzoeken tonen wel aan dat met het tatoeëren van de huid ook nabijgelegen lymfeklieren ruim van inkt worden voorzien. Steeds vaker vinden artsen bij onderzoek naar uitzaaiingen van kanker verkleuringen in de lymfeklieren, die blijken te bestaan uit cellen met tatoeage-pigment.

Het is voor Bäumler reden om te pleiten voor veel strengere wet- en regelgeving. ‘Tatoeage-inkt wordt in de huid geïnjecteerd, en daarmee in het menselijk lichaam. Dat moet veel beter worden gereguleerd – zonder enige twijfel.’

‘Pas als mensen over alle bekende en onbekende risico’s worden voorgelicht is het een individuele afweging, net als bij roken of het drinken van alcohol.’

Bron: Wetenschap24

Lees ook:Tatoeagekleurstof veroorzaakt infectie
Lees ook:Pas op met zwarte henna tatoeages
Lees ook:Zou jij je getatoeëerde huid laten doneren?
Lees ook:Tatoeëerders en schoonheidsspecialisten uitgelaserd?!
Lees ook:Lipgloss gevaarlijk?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>