Online depressiehulp leidt mogelijk tot zelfmoord

Het leek zo’n goed idee: online hulp bij depressies. Maar de werkelijkheid is mogelijk toch anders. Amerikaans en Brits onderzoek laat zien dat online zelfhulp de kans op zelfmoord kan vergroten. De grootste aanbieder van in Nederland, Curavista, is gestopt met online hulp aan depressieve mensen.

Volgens Curavista ging het te slecht met de patiënten. Ze verloren – alleen achter de computer -  al snel de motivatie om mee te doen en bleven zo verstoken van hulp.

Ester van Noort van Curavista zegt daar vandaag over in het Algemeen Dagblad: ‘Je hebt een vangnet nodig. Een coach die ingrijpt als blijkt dat mensen hun vragenlijsten niet meer invullen. Er wordt nu te vaak gedacht: we lossen het online wel even op.’

Online hulpverlening heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. De hulp is relatief goedkoop én laagdrempelig. Maar volgens oud-hoogleraar en gezondheidseconoom Guus Schrijvers moet er wel altijd een crisisdienst klaar staan die in acute gevallen binnen een kwartier oog in oog met de patiënt kan staan.

Bron: AD

Lees ook:Online zelfhulpcursus vermindert zelfmoordgedachten
Lees ook:Gezocht: deelnemers voor onderzoek naar leefstijlcoach
Lees ook:ADV: Gratis advies van online specialisten bij Agis Zorgverzekeringen
Lees ook:Geloof jij in online gezondheidschecks?
Lees ook:Online hulp bij stoppen met roken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>