‘Ouderen zijn makkelijker op te lichten’

Je kent ze vast wel, de verhalen van ouderen die zich aan de deur laten overrompelen door wildvreemde mensen met een glad verhaal en later beroofd blijken te zijn van hun kostbare en dierbare spullen. Het is niet zomaar dat het ouderen vaker overkomt dan jongeren, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. De hersenen van ouderen pikken signalen die wijzen op onbetrouwbaarheid minder goed op!

De wetenschappers van de Universiteit van Californië vroegen 24 jonge en 119 oudere volwassenen om foto’s van gezichten te beoordelen op hun betrouwbaarheid.

De foto’s waren gekozen op basis van eerder wetenschappelijk onderzoek, waaruit bleek dat een onbetrouwbaar gezicht onder andere te herkennen is aan een ongemeende of ontbrekende glimlach, neerwaarts wijzende wenkbrauwen en vreemd of ontbrekend oogcontact.

In het onderzoek van de Amerikaanse wetenschappers bleek dat jonge volwassenen en ouderen even goed scoorden in het herkennen van betrouwbare en neutrale gelaatsuitdrukkingen, maar bij onbetrouwbare personen bleken jongeren wel sterk te reageren, maar ouderen helemaal niet.

Dat deel van de hersenen dat in actie komt als  je het gevoel hebt dat ‘er iets niet pluis is’ – zeg maar het onderbuikgevoel – vertoonde bij de jongeren een sterkere activiteit als ze foto’s van onbetrouwbare types bekeken, dan bij ouderen.

Deze experimenten lijken de theorie te bevestigen dat ouderen meer aandacht hebben voor positieve en neutrale dan voor negatieve informatie, zo stellen de onderzoekers.

Het voordeel daarvan is dat hun leven rooskleuriger is, wat op zich uitstekend is voor hun welzijn. Maar de gevolgen kunnen ernstig zijn, schrijft psychologe Shelley E. Taylor in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

‘Ouderen zijn niet minder goed met geld, maar omdat ze onbetrouwbare figuren minder snel herkennen, lopen ze meer gevaar om slachtoffer te worden van bedrog en slechte investeringen.’ Dat begint vermoedelijk al vanaf hun vijftigste.

Taylor adviseert ouderen dan ook op hun hoede te zijn en vooral extra voorzichtig te zijn in financiële zaken.

Bron: De Standaard

 

 

Lees ook:Baby kan al met 3 maanden emoties ‘horen’
Lees ook:Hersenen krimpen door overgewicht
Lees ook:Slapen helpt emoties onthouden
Lees ook:‘Slecht tandenpoetsen vergroot kans op dementie’
Lees ook:Hersenen werken minder goed bij diabetes type 2

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>