Wie krijgt er voorrang bij een grieppandemie?

Als deze winter zich een grieppandemie voordoet, zijn we dan goed voorbereid, ook in ethisch opzicht? Staat er vast wie er in geval van uiterste nood voorrang krijgt bij behandeling? Op dit moment niet, maar om in crisissituaties persoonlijke willekeur te voorkomen moet dat in een protocol vastgelegd worden, stelt het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

In 2009 deed zich een grieppandemie voor, die bekend werd als ‘de Mexicaanse griep’. Het dreigde een grieppandemie te worden met grote gevolgen. De kans op schaarste op de intensive care was reëel. Het confronteerde intensivisten met mogelijke complexe afwegingen over selectie van patiënten vanwege schaarste op de intensive care.

Gelukkig viel het mee, selectie heeft niet plaatsgevonden. Maar een volgende keer kan het anders gaan.

Tijdens een crisis is er geen tijd om weloverwogen keuzes te maken. Toch moeten er lastige keuzes worden gemaakt met schrijnende gevolgen. Mensen die normaal gesproken voor medische zorg in aanmerking komen, zullen door schaarste mogelijk niet op de intensive care terecht kunnen.

Daarom is het van groot belang om een protocol klaar te hebben liggen waarin ethische afwegingen voor rechtvaardige selectie van patiënten expliciet worden genoemd, aldus het CEG.

Bron: CEG

Lees ook:‘Dreigend tekort aan IC-bedden bij pandemie’
Lees ook:Wie krijgt het laatste IC-bed bij een massale griepuitbraak?
Lees ook:‘Gevolgen IC-opname na 10 jaar nog merkbaar’
Lees ook:Spoeddebat in Tweede Kamer over sluiting ic
Lees ook:Klebsiella-bacterie in St. Jansdal ziekenhuis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>