Hulp bij stoppen met roken 100% vergoed

Je hebt het deze week vast al gehoord dat roken zóóó telefoonboek is, zóóó floppy disk. Kortom, het kán echt niet meer. En dus is het hoog tijd om te stoppen. Gelukkig voor de verstokte rokers keert per 1 januari de vergoeding van stoppen-met-rokenprogramma’s terug in het basispakket. Dus wat houd je nog tegen?

In 2012 verdween de vergoeding nog uit het basispakket en nu – één jaar later – wordt het dus weer vergoed. Dit geldt voor individuele coaching of groepscoaching bij stoppen-met-roken, gecombineerd met nicotinevervangers of receptgeneesmiddelen voor stoppen met roken.

KWF Kankerbestrijding is blij met de vergoeding, omdat het ervoor zorgt dat meer mensen proberen te stoppen met roken. In 2011, toen stoppen-met-rokenprogramma’s volledig werden vergoed, zochten en gebruikten veel meer rokers dan voorheen goede ondersteuning bij het stoppen. Het percentage rokers daalde in dat jaar van 27,2% naar 24,7%, de grootste daling in jaren.

Minder rokers betekent minder ziekten die met roken samenhangen: longkanker maar ook andere ernstige aandoeningen zoals COPD en hart- en vaatziekten.

In 2012 werd gedragsmatige ondersteuning nog wel vergoed, maar de vergoeding voor stoppen-met-rokenprogramma’s werd weer teruggedraaid. Daardoor werden nicotinevervangers en receptgeneesmiddelen niet meer vergoed. Gevolg: er werd dramatisch minder gebruik gemaakt van de bewezen effectieve stopondersteuning.

Let wel op: stoppen-met-rokenprogramma’s vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering (in 2013 is dat 350 euro). Maar mogelijk zijn er zorgverzekeraars die een uitzondering maken.

ONVZ heeft bijvoorbeeld al laten weten dat het voor stoppen-met-roken-hulp het eigen risico van de verzekerde níet zal aanspreken. Het kan dus best dat de kosten voor stop-ondersteuning ook door jouw zorgverzekeraar in 2013 gewoon voor 100% worden vergoed.

Bron: KWF

Lees ook:Laagste aantal rokers ooit in Nederland
Lees ook:Stoppen-met-rokenprogramma in het basispakket?
Lees ook:‘Niet meer rokers door schrappen stopvergoeding’
Lees ook:Hulp bij stoppen met roken
Lees ook:Niet roken vermindert angsten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>