‘Facebook maakt dik en platzak’

Chatten met je vrienden via social media zoals Facebook maakt dik. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers. Mensen die bijvoorbeeld Facebook gebruiken voor het onderhouden van contact met dierbare vrienden blaken van het zelfvertrouwen, maar hebben weinig zelfcontrole. Daardoor gaan ze zich na het uitloggen te buiten aan ongezonde snacks.

Volgens de onderzoekers van de Columbia University en de University of Pittsburgh kan het gebruik van sociale netwerken een positief effect hebben op het zelfvertrouwen en het welbevinden. Vooral als je chat met heel dierbare vrienden.

Maar deze gevoelens kunnen een negatief effect op het gedrag hebben. ‘De tijdelijke toename in het zelfvertrouwen leidt tot een dalende zelfcontrole na het uitloggen.’

De wetenschappers onderwierpen Facebook-gebruikers aan 5 experimenten om te onderzoek hoe zij zich na het uitloggen gedroegen. De studie suggereert een verband tussen het gebruik van de website en een afgenomen zelfcontrole over wat ze aten én hoeveel geld ze uitgaven.

Mensen die op Facebook zaten om contact te hebben met hun vrienden hadden meer de neiging om zich daarna te buiten te gaan aan ongezonde snacks. Ook hadden ze vaker overgewicht en hadden ze hogere creditcardschulden.

Dit verband was niet aanwezig bij mensen die via Facebook vooral contact hadden met vage vrienden of kennissen.

De onderzoekers noemen de resultaten verontrustend. Facebook heeft wereldwijd meer dan een miljard actieve gebruikers. Met de komst van smartphones en andere gadgets is Facebook overal binnen handbereik.

‘Gegeven het feit dat zelfcontrole belangrijk is voor het onderhouden van de onderlinge sociale betrekkingen en het persoonlijk welzijn, zou dit subtiele effect wijdverspreide gevolgen kunnen hebben.

‘Dit geldt vooral voor pubers en jongvolwassenen die de grootste gebruikers van sociale netwerken zijn en sociale netwerken zien als onderdeel van hun dagelijks leven.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Van snacken word je niet per se dik
Lees ook:Zussen maken een gezin gelukkiger
Lees ook:Nederlandse ziekenhuizen dol op sociale media
Lees ook:Vraag een zonbeschermingspakket aan
Lees ook:Snacklust groeit met de dag

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Facebook maakt dik en platzak’

  1. Trein

    Haha, eigenlijk nooit bij stilgestaan dan facebook dat soort effecten heeft op de maatschappij.

      /   Reply  / 
  2. Trein

    Haha, eigenlijk nooit bij stilgestaan dan facebook dat soort effecten heeft op de maatschappij.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>