Liefde laat kinderen beter groeien

Liefde….betere voeding bestaat er niet.

Wist je dat kinderen beter groeien in een omgeving waar liefde heerst? Dat stelt groeideskundige prof. Henk Visser van het Erasmus MC-Sophia. In zijn boek ’Vijftig jaar Geneeskunde’ beschrijft de heer Visser de invloed van psychische factoren op de groei. Hij gaat diep in op een waarneming van ondervoedingsexpert Elsie Widdowson.

Zij beschrijft wat zij in Duitsland heeft meegemaakt, vlak na de oorlog. In twee weeshuizen werden de lengte en groei van de kinderen onderzocht. In elke instelling woonden vijftig kinderen van tussen de vier en veertien jaar oud. De kinderen kregen tijdens de eerste zes maanden van de studie hetzelfde te eten. In weeshuis Vogelnest kwamen de kinderen gemiddeld 1,4 kilo aan en in weeshuis Bienenhaus kwamen de kinderen gemiddeld 0,5 kilo aan.

In de tweede periode kregen de kinderen in Vogelnest onbeperkt extra brood met jam. In Bienenhaus veranderde er niets aan het eten, dat bleef hetzelfde. Vreemd genoeg namen de kinderen in Vogelnest minder in gewicht toe dan in de eerste periode. Die in Bienenhaus werden duidelijk zwaarder, terwijl ze niet meer te eten kregen.

Op het moment van het extra brood met jam bleek er een directricewisseling te zijn geweest. De zeer strenge en norse directrice van Bienenhaus was overgeplaatst naar Vogelnest. Deze vrouw stond erom bekend de kinderen tijdens de maaltijden streng/bestraffend toe te spreken. Daarvan werden de kinderen bang en onrustig. Ze groeiden niet snel in die periode. Omgekeerd kregen de kinderen van Bienenhaus een nieuwe directrice met wie ze het goed konden vinden. In die periode kwamen ze duidelijk aan. Conclusie: kinderen groeien beter wanneer ze in een liefdevolle omgeving opgroeien. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

bron: ziekenhuis.nl

Lees ook:Minder zout brood is net zo lekker
Lees ook:Ontbijten met dubbelbrood
Lees ook:‘Visolie slikken tijdens zwangerschap heeft geen zin’
Lees ook:Kinderen met muziekles krijgen beter geheugen
Lees ook:Kinderen op vetarm dieet gezet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>