Heftig: camerapil spoort slokdarmkanker op

Breaking news! Een capsule ter grootte van een vitamine moet artsen helpen bij het opsporen van de vroege symptomen van slokdarmkanker.

Het geeft me een beetje een James Bond gevoel. Zo knap dat dit ontwikkeld is!

In minder dan een minuut kan het piepkleine toestelletje de hele slokdarm gedetailleerd in beeld brengen. De transparante camerapil bevat sensoren die lichtreflecties waarnemen en zo microscopische beelden geneneren waarop veranderingen in de cellen zichtbaar zijn. Artsen gaan vooral op zoek naar de ‘Barrett-slokdarm’, een voorstadium van slokdarmkanker, gekoppeld aan brandend maagzuur en reflux.

De piepkleine camera is via een dunne draad verbonden aan een monitor en kan zo ook makkelijk en pijnloos uit de keel worden getrokken.

Dokters kunnen hierdoor slokdarmkanker vroegtijdig opsporen zonder verdoving, zonder speciale locatie of materiaal en zonder een noodzakelijke training in endoscopie. Door de driedimensionale microscopische structuur weer te geven van de slokdarm, tonen de beelden veel meer details dan de traditionele endoscopie.

Bron: HLN

Lees ook:‘Brandend maagzuur is niet altijd zuur’
Lees ook:Brandend maagzuur veroorzaakt veel leed
Lees ook:Primeur: maagoperatie zonder mes
Lees ook:Chemo verhoogt overlevingskans slokdarmkanker
Lees ook:Nederlanders houden een Poepdagboek bij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>