Minder zout in brood, kazen, sauzen en chips

De Hartstichting is verheugd over de uitkomsten van het onderzoek naar het zoutgehalte in levensmiddelen van het RIVM, het Voedingscentrum en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat het zoutgehalte in brood en groentenconserven in 2012 significant is afgenomen ten opzichte van 2011. Ook is er een start gemaakt met zoutverlaging in kazen, sauzen en chips.

Een goede ontwikkeling, maar die daling kan nog veel sterker ingezet worden. De Hartstichting roept fabrikanten van vleeswaren, bewerkt vlees en soepen dan ook op om nu daadwerkelijk tot daden over te gaan.

Ook moedigt de Hartstichting fabrikanten aan om verzadigde vetten door onverzadigde vetten te vervangen, om meer magere en halfvolle varianten op de markt te brengen om zo de keuzemogelijkheden in het gezonde segment voor de consument te vergroten. Op dit front lijkt er nog weinig beweging te zijn.

Door zowel zout als verzadigd vet te verlagen in voedingsmiddelen valt nog veel gezondheidswinst te behalen, in het bijzonder voor de verlaging van het risico op hart- en vaatziekten.

‘Minister Schippers zal de inzet van het bedrijfsleven kritisch blijven volgen.’  De Hartstichting pleit voor een nieuwe beoordeling van de vorderingen van de levensmiddelenindustrie in het terugdringen van het gebruik van zout over één jaar.

 

bron: hartstichting

Lees ook:Minister Schippers eist verlaging van zout en vet
Lees ook:Minder zout in de groente
Lees ook:Kwart minder zout in Lay’s chips
Lees ook:Weer minder zout in brood
Lees ook:Internationale actieweek Zout en Gezondheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>