Hoe beter mensen slapen, hoe beter ze presteren

Acht deelnemers aan hardloopwedstrijd Roparun lopen dit jaar met een speciaal bandje om hun pols. Daarmee worden hun activiteit en hun slaap in de gaten gehouden voor onderzoek naar slaap en prestaties. ,,Sommige mensen komen goed in slaap meteen na een inspanning, anderen niet”, legde neuroloog Marcel Smits van het Ziekenhuis Gelderse Vallei maandag uit. ,,Hoe beter mensen slapen, hoe beter ze presteren. Wij willen weten welke factoren meespelen bij mensen die snel in slaap komen”, aldus Smits.

In een ideale situatie zit er zo’n twee uur tussen grote lichamelijke of mentale inspanningen en het moment waarop mensen gaan slapen. Maar bij de Roparun is dat anders: daar lopen de deelnemers steeds vier uur aan een stuk, waarna ze afgelost worden en kunnen slapen, waarna ze weer gaan lopen, en dat 48 uur aan een stuk. Uiteindelijk lopen de deelnemers op deze manier 500 kilometer estafette van Parijs en Hamburg naar Rotterdam.

Het is zaak dat mensen, nadat ze het estafettestokje hebben doorgegeven, zo snel mogelijk gaan slapen, want de tijd is beperkt. Tijdens de Roparun willen de onderzoekers kijken of mensen bijvoorbeeld beter slapen nadat ze in een rustige, stille auto naar een slaapplek worden gereden dan als dat gebeurt met een drukke bus.

Smits, die in Ede de polikliniek voor slaapstoornissen leidt, hoopt dat de resultaten van het onderzoek ook vertaalbaar zijn naar andere situaties. ,,Voor mensen die avonddiensten werken en de volgende dag vroeg op moeten bijvoorbeeld, is het relevant om te weten hoe ze het beste snel in slaap kunnen komen”, licht hij toe.

Smits denkt zelf dat de sleutel tot goed slapen in een goede voorbereiding ligt. ,,Zorg dat je goed uitgerust aan een topprestatie begint, of het nou de Roparun of de avonddienst is. Goed slapen dus de dagen ervoor.” Of dit echt zo werkt, moet nog blijken uit het onderzoek. De Roparun begint dit jaar op 18 mei, de finish is op 20 mei.

Lees ook:Slapen: het is ook nooit goed!
Lees ook:Rennen voor mensen met kanker
Lees ook:Hoe beter je slaapt, hoe succesvoller je bent
Lees ook:Nederlanders slapen te weinig
Lees ook:‘Tieners hebben aan 7 uur slaap genoeg’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>