Blijven ouderen straks langer thuiswonen?

Ruim 40 zorgorganisaties gaan donderdag en vrijdag in gesprek met Tweede Kamerleden over de toekomst van de langdurige zorg (AWBZ). Waar de AWBZ nu nog 27 miljard euro per jaar kost, wil het kabinet dit terugbrengen naar 12 miljard euro.

Vanaf 2015 is het de bedoeling dat gemeenten deze zorg voor hun rekening nemen. En als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, blijven ouderen die geen intensieve zorg nodig hebben, langer thuis wonen met behulp van familie, vrienden en buren. Alleen ouderen en gehandicapten die zeer zware zorg nodig hebben, mogen dan nog naar een zorginstelling.

Ook wil het kabinet fors bezuinigen op onder meer de thuiszorg. Ongeveer 40 procent van het budget voor de huishoudelijke hulp wil Van Rijn bezuinigen. Hoewel dat in het zorgakkoord van vorige maand al is versoepeld, zullen ruim 50.000 thuishulpen alsnog hun baan verliezen.

Organisaties als de ouderenorganisatie ANBO, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Abvakabo zijn donderdag en vrijdag uitgenodigd om te praten over ideeën over de zorg voor ouderen en gehandicapten.

bron: ANP

Lees ook:Wat betekent Rutte II voor de gezondheidszorg?
Lees ook:Gehandicapten moeten zelfstandig kunnen blijven functioneren
Lees ook:Wie gaat ouderen straks helpen met aankleden?
Lees ook:‘Chronisch zieken veel te zwaar getroffen’
Lees ook:Geen recht op schone luier in zorginstelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>