Hartpatienten hebben vaak nog meer ziektes

Mensen met hartfalen hebben vrijwel altijd bijkomende ziekten, zoals diabetes of nier- en leverfunctiestoornissen. Hoe erger het hartfalen, hoe hoger het aantal bijkomende ziektes (comorbiditeiten) en des te slechter de prognose. Dat concludeert Vincent van Deursen. Hij deed onderzoek naar de prevalentie, mechanismen achter, en prognose van bijkomende ziekten bij patiënten met hartfalen.

Hartfalen gaat gepaard met het vasthouden van vocht, kortademigheid en een verminderde conditie. Maar ook met bijkomende ziekten, zo laat steeds meer onderzoek zien. Van Deursen ging eerst na welke bijkomende ziekten zoal voorkomen onder meer dan 3000 Europese patiënten met chronisch hartfalen. Hij ontdekte dat de meeste patiënten een bijkomende ziekte hadden en dat het aantal comorbiditeiten toenam met de ernst van het hartfalen.

In een aantal vervolgstudies ging Van Deursen na wat de wisselwerking was tussen de aangetroffen comorbiditeiten (nier- en leverfunctiestoornissen, diabetes, depressie en beroerte) en hartfalen. De promovendus concludeert onder andere dat er een relatie bestaat tussen de verstoorde bloedsomloop van hartpatiënten en nierfunctiestoornissen. Wanneer het hart niet voldoende bloed kan rondpompen naar de organen, neemt de druk in de centrale aders toe, met vochtophopingen tot gevolg. Van Deursen concludeert dat hartminuutvolume en een verhoogde druk in de centrale aders twee belangrijke voorspellers zijn van nierfunctiestoornissen.

Bron: Umcg.nl

Lees ook:Slechte lichamelijke conditie voorspelt overlijden bij hartfalen
Lees ook:COPD minder dodelijk dan gedacht
Lees ook:Groot onderzoek naar effect cholesterolpillen bij patiënten met hartfalen
Lees ook:Diagnose hartfalen preciezer te stellen
Lees ook:Hartfalenpatiënt therapietrouw maar weegt zich onvoldoende

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>