Val af met spaanse rode pepers

Het toevoegen van een kleine portie Spaanse rode peper aan het dieet heeft een gunstig effect op het voorkomen van het jojo-effect. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de vetverbranding tijdens het afvallen. Dit toont onderzoekster Pilou Janssens van het  Maastricht UMC+ aan bij proefpersonen. Het onderzoek, onder leiding van Margriet Westerterp-Plantenga (professor voedselinname-regulatie bij de mens), werd recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE

Maar liefst vier op de tien vrouwen heeft last van een jojo-effect. Dat voortdurend afvallen en weer aankomen wordt veroorzaakt door een verschil in energiebalans tijdens en na het dieet. Tijdens het diëten wordt er namelijk minder energie geconsumeerd. Als gevolg wordt er ook minder energie verbrand. Het lichaam wordt zuiniger. Doordat er wel meer energie wordt gebruikt dan er wordt opgenomen valt men af. Wanneer iemand weer overstapt op een normaal eetpatroon en meer gaat eten is het lichaam nog altijd aangepast aan het verbranden van minder energie. Daardoor vliegen de kilo’s er weer terug aan. Maar de stof capsaïcine in rode peper kan dus helpen om dat te voorkomen.

Eten voor de wetenschap Een aantal proefpersonen bracht voor het onderzoek viermaal 36 uur door in een zogeheten respiratiekamer, een volledig ingerichte ruimte waar diverse metingen in kunnen worden uitgevoerd. Zoals het monitoren van energiegebruik en vetverbranding. De proefpersonen kregen tijdens deze vier sessies te maken met verschillende eetpatronen: een normaal eetpatroon en een dieetpatroon met slechts driekwart van de normale energiewaarde. In beide situaties werd ook de toevoeging van ongeveer één gram rode peper (een halve theelepel) per maaltijd getest, gelijk aan ongeveer tweeëneenhalve milligram capsaïcine.

Extra zetje Wat bleek nu? Het toevoegen van chilipeper aan het dieet zorgde ervoor dat het verschil in energiegebruik met een normaal eetpatroon (zonder rode peper) werd verkleind. Daardoor blijft tijdens het dieet het energiegebruik vrijwel op het oorspronkelijke niveau. Wanneer iemand weer terug zou gaan naar het normale eetpatroon wordt het jojo-effect dus afgeremd. Eveneens ging bij de proefpersonen de vetverbranding omhoog. Het toevoegen van één gram rode peper per maaltijd tijdens het dieet kan dus zelfs nog eens een extra zetje geven bij het afvallen.

azM en UM werken samen onder de naam Maastricht UMC+

 

bron: medicalfacts

Lees ook:Jojoën is gezonder dan overgewicht
Lees ook:Gen verantwoordelijk voor jojo-effect
Lees ook:Rode peper goed tegen neusklachten
Lees ook:Fabel: Als je zo weinig mogelijk eet, val je het meeste af
Lees ook:Afslanken met een stevig ontbijt

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Val af met spaanse rode pepers

 1. habanero

  Je kan ze ook lekker vullen , lang niet alle pepers zijn heet !
  En je kan ze ook \zelf kweken , er zijn duizenden soorten ,
  voor recepten en kweek hulp http://www.peppersrus-forum.nl/
  Ik kweek zon 6 kilo in mijn achtertuintje ….

  Groetjes G.

    /   Reply  / 
 2. Pfeffer

  Klinkt goed.. Heb me meteen geregistreerd, eindelijk een manier om van die bier pens af te komen..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>