Kankerpatiënt wijkt uit naar buitenland

jals je de diagnose kanker te horen krijgt, wil je maar een ding en dat is genezen. Nederlandse kankerpatiënten wijken uit naar het buitenland voor hun behandeling. De medische cultuur in Nederland is namelijk star, rigide, bureaucratisch en heeft weinig oog voor de individuele patiënt, zeggen vooraanstaande hoogleraren en chirurgen oncologie uit Antwerpen, Gent, Leuven en Frankfurt in het AD.

In Gent werden vorig jaar 164 patiënten uit Nederland behandeld. Van hen gingen er 130 onder het mes, 30 meer dan het jaar ervoor. ,,Nederlandse artsen houden vast aan protocollen en zeggen nee. Wij kijken naar de individuele patiënt en zoeken naar wat mogelijk is”, aldus hoogleraar Marc Peeters, hoofd van het oncologisch centrum van AZU in Antwerpen. Een op de vijf patiënten van Peeters komt uit Nederland.

Patiëntenorganisatie NFK waarschuwt dat mensen geen valse hoop moeten krijgen, maar zegt dat nieuwe medicijnen tegen kanker nu niet snel genoeg op de Nederlandse markt komen.

Lees ook:Terugkeer hoofd-halskanker is te voorspellen
Lees ook:‘Let goed op symptomen hoofd- halskanker’
Lees ook:Rotterdamse arts opnieuw in de fout met stamcellen
Lees ook:Eerste implantatie van kunstmeniscus
Lees ook:Nieuwe allergie in opmars

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>