Brandwonden Stichting wijst ouders op risico’s hete vloeistoffen

2egraads-brandwond_hete-thee26,8% van de patiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar[1]. In 87% van de gevallen is de oorzaak een ongeval met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater. Deze alarmerende gegevens zet de Brandwonden Stichting ertoe aan om een uitgebreide voorlichtingscampagne te starten en zo het aantal slachtoffers drastisch te verminderen. De test www.eerstehulpbijbrandwonden.nl is het eerste wapenfeit.

 

Bij kinderen van nul tot en met vier jaar, leidt een ongeval met een kopje hete thee of koffie jaarlijks tot ruim 200 opnamen in de drie Nederlandse brandwondencentra. “Dit is slechts het topje van de ijsberg,” aldus Jos Vloemans, arts in het kinderbrandwondencentrum van Beverwijk, “want de 200 opnamen betreffen alleen de kinderen die vanwege ernstige tweede- en derdegraads brandwonden de complexe zorg in een brandwondencentrum nodig hebben. Alle spoedeisende hulpafdelingen zien jaarlijks ook nog eens 1.400 kinderen met lichtere brandwonden[2]. En dat is 21% van het totaal aantal mensen dat zich met brandwonden op de SEH meldt.”

 

Onderzoek veiligheidsgedrag ouders

De Brandwonden Stichting ontdekte middels een onderzoek over veiligheidsgedrag van ouders met kinderen in de leeftijd 0 t/m 4 jaar, dat ze de leercapaciteit van hun kind overschatten. “Ik vind het belangrijk dat mijn kind leert dat ze niet aan de thee- of koffiekopjes mogen komen,” hoorden we. En dat terwijl de kinderen van de respondenten grotendeels jonger dan 1 jaar zijn. Een ander interessant gegeven is dat ouders de ernst van brandwonden die kleine kinderen door toedoen van hete vloeistoffen kunnen oplopen onderschatten. “Ik wist niet dat een kopje thee zulke ernstige brandwonden kon veroorzaken,” zeggen veel ouders. Ook Dirk Koppelaar (heeft brandwonden sinds hij 1,5 jaar is) hoort het regelmatig. Dat een pot hete thee hem levenslang getekend heeft, komt voor velen nóg steeds als verrassing. Om te voorkomen dat andere kinderen tot ver na hun 18e heel veel operaties moeten ondergaan en gepest worden om hun littekens, zet hij zich in om op scholen en crèches de thermoskan de standaard te laten worden.

 

Bewustwording door herhalen eerste hulpregels

Dirk Koppelaar: “Een ongeval met hete vloeistoffen gebeurt super snel. Je knippert met je ogen of er is alweer iets omgevallen. Ook ik vind het moeilijk dat ik mijn dochtertje niet 24 uur per dag in de gaten kan houden. Maar gelukkig zijn er wel maatregelen die brandwonden zoveel mogelijk voorkomen. Denk aan het buiten bereik zetten van koffie- en theekopjes, het snoer van de waterkoker inkorten, het wegdraaien van de stelen van pannen en natuurlijk het gebruik van een thermoskan!” Meer tips via www.brandwondenstichting.nl/voorkombrandwonden.

 

Over de Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vindt u op www.brandwondenstichting.nl.

[1] Bron: ‘Brandwonden bij kwetsbare groepen’ van de Werkgroep Nederlandse Brandwondenregistratie R3

[2] Bron: Rapport Brandwonden VeiligheidNL

 

 

Lees ook:Minder brandwonden bij kinderen door hete thee
Lees ook:‘Thee schadelijk voor kinderen’
Lees ook:Baby’s en peuters lopen grootste risico op brandwondenongeval
Lees ook:‘Ouders onderschatten kans verbranding kinderen’
Lees ook:Baby’s vaker slachtoffer door hete thee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>