Aantal rokers stabiel, gebruik e-sigaret stijgt

Een kwart (25%) van de Nederlandse bevolking vanaf 15 jaar rookte in 2013: 19% dagelijks en 6% niet dagelijks. Het percentage rokers bleef in 2013 stabiel ten opzichte van 2012, maar het gemiddeld aantal sigaretten per dag daalde wel. Het gebruik van e-sigaretten is in vergelijking met 2012 verdrievoudigd, van 1 naar 3 procent. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Continue Onderzoek Rookgewoonten.

Het percentage (dagelijks) rokers verschilt niet tussen mannen en vrouwen; wel hebben relatief meer vrouwen nooit gerookt (44%) dan mannen (36%). Ook is er een verschil tussen opleidingsniveaus. Hoger opgeleiden roken minder vaak dagelijks (11%) dan lager opgeleiden (24%). Sinds 1980 is de prevalentie van roken bij mannen gehalveerd en bij vrouwen met bijna een derde afgenomen. Die daling heeft het afgelopen jaar niet doorgezet. Het percentage van 25% rokers in 2013 verschilt niet statistisch significant van de 26% die in 2012 werd gevonden. Ook in de percentages dagelijks roken, niet dagelijks roken, ex-rokers en nooit gerookt zijn geen verschillen gevonden. Eerder dit jaar is bericht dat tussen 2012 en 2013 het dagelijks roken onder jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 19 jaar daalde van 11% naar 9%.

Het percentage rokers is het hoogst onder de 25- t/m 34-jarigen (30%) en de 45- t/m 54-jarigen (29%) en het laagst onder de 65- t/m 74-jarigen (16%) en 75-plussers (10%). Hoewel het percentage rokers in vergelijking met 2012 niet daalde, nam het gemiddeld aantal sigaretten/shagjes per dag voor sigarettenrokers af van 13,9 naar 13,1. Een achtste van de sigarettenrokers rookt dagelijks gemiddeld meer dan 22 sigaretten.

Gebruik e-sigaret en stoppen met roken
In vergelijking met 2012 is het gebruik van e-sigaretten verdrievoudigd van 1 tot 3%. Het toenemende gebruik van de e-sigaret is lastig te duiden. Mogelijk beschouwen rokers het gebruik van de e-sigaret als minder schadelijk dan het roken van een conventionele sigaret, of gebruiken zij de e-sigaret als hulpmiddel bij het stoppen met roken of om te kunnen roken op plaatsen waar het roken van een gewone sigaret niet is toegestaan. In 2014 worden hierover extra gegevens verzameld.

Van de Nederlandse rokers van 15 jaar en ouder heeft 65% ooit een serieuze stoppoging ondernomen; dat wil zeggen dat de roker het 24 uur of langer volhield om niet te roken. In het afgelopen jaar ondernam 29% van de (ex-) rokers een serieuze stoppoging, waarbij jongere rokers in de leeftijd van 15-35 jaar het hoogst scoorden (36%). Bij de meeste stoppogingen (66%) werd geen hulpmiddel of hulpmethode gebruikt. Bij de 34% van de stoppogingen met hulpmiddelen, waren nicotine vervangende middelen en geneesmiddelen het meest populair. Van de huidige rokers is 81% van plan in de toekomst te stoppen, dit is vergelijkbaar met het percentage in 2012.

Bron: trimbos.nl

Lees ook:Evenveel rokers, minder sigaretten per dag
Lees ook:Nederland telt minder rokers dan ooit
Lees ook:Roken is vooral een mannenzaak
Lees ook:Vrouwen sterven vaker aan longkanker
Lees ook:Rokers een paar kilo’s zwaarder

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aantal rokers stabiel, gebruik e-sigaret stijgt

  1. goedkope e smoker

    goed artikel, met veel interessante informatie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>