‘Te veel zout in glutenvrij brood’

imagesGlutenvrij brood is veel te zout. Dat schrijft de Consumentenbond in de Gezondgids, na onderzoek van zes verschillende soorten glutenvrij bruinbrood en vier varianten van meergranen glutenvrije afbakbroodjes. Het bontst maakt fabrikant Schär het, blijkt uit onderzoek, met de glutenvrije zonnepitbroodjes Sunna. Die zijn 56 procent zouter dan voor brood is toegestaan.

Strikt genomen doen de fabrikanten niets mis door hun glutenvrije brood te zout te maken. Het valt namelijk niet in de categorie ‘brood’ maar in die van de ‘bijzondere voeding’ en daarvoor bestaan geen maximale hoeveelheden voor zout. Maar de Consumentenbond vindt dat de fabrikanten ,,hun verantwoordelijkheid moeten nemen in plaats van te profiteren van deze maas in de wet”.

Van de 10 geteste broden of broodjes, scoorden 2 ‘redelijk’ op zoutgehalte. Vier scoorden ‘matig’ en drie ‘slecht’. De Ciabatta Rustico van Schär scoorde als enige ‘zeer goed’.

Glutenvrij brood wordt gemaakt voor mensen met coeliakie, of glutenintolerantie. Mensen die dit hebben en gluten eten, krijgen last van hun darmen, bijvoorbeeld van diarree of verstopping. Officieel hebben zo’n 25.000 Nederlanders coeliakie, maar geschat wordt dat het werkelijke aantal zo rond de 160.000 ligt, meldt de Consumentenbond.

Lees ook:Glutenvrije producten juist ongezonder
Lees ook:‘Enzymjam’ veilig alternatief voor glutenvrij dieet
Lees ook:We eten VEELS te veel zou, bond wil strengere aanpak
Lees ook:Minder zout brood is net zo lekker
Lees ook:‘Jaarlijks 5000 doden door te veel keukenzout’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>