Huidkankerdag goed bezocht

6.000 Nederlanders bezochten tijdens de Nationale Huidkankerdag afgelopen zaterdag de dermatoloog om verdachte plekjes op de huid te laten controleren. Ruim 1.100 bezoekers, bijna 20 procent, hebben vermoedelijk een vorm van huidkanker. In 70 gevallen gaat het vrijwel zeker om een melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Naast de huidcheck kregen bezoekers informatie over hoe zij het beste hun huid kunnen beschermen én zelf controleren. Huidkanker is een chronische ziekte die steeds meer slachtoffers eist. In 2000 overleden 470 patiënten aan de ziekte, nu zijn het er jaarlijks ongeveer duizend.

 

Prof. dr. Tamar Nijsten, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV): “Het is een goede zaak dat mensen zich bewust zijn van het belang van regelmatige huidcontrole. Maar voorkomen is nog altijd beter dan genezen. We kunnen niet genoeg blijven hameren op de noodzaak van een goede bescherming van de huid tijdens zonnen, recreëren, sporten of werken.” Die noodzaak wordt bevestigd door het sterk toenemende aantal mensen met huidkanker. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt verdrievoudigd van 15.000 naar meer dan 45.000 personen per jaar. Vooral onder 60-plussers is het aantal doden door deze ziekte gestegen. Gezien hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht.

 

Huidkanker is een van de meest voorkomende huidziekten in Nederland en tevens de meest voorkomende vorm van kanker. Huidkanker is een chronische ziekte: eenmaal huidkankerpatiënt, altijd huidkankerpatiënt. Bovendien blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat in vergelijking met andere Europese landen Nederlanders er niet goed voor staan. Nederland staat op de tweede plek als het gaat om sterfte aan melanoom. Alleen in Slovenië sterven meer mensen aan deze ziekte.

 

Huidkankerdag

Tijdens de Huidkankerdag afgelopen zaterdag 17 mei was het mogelijk om je huid te laten checken op verdachte plekjes door 165 deelnemende dermatologen in meer dan 80 ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. De organisatoren willen met de campagne rond de Nationale Huidkankerdag ten eerste mensen stimuleren regelmatig hun huid te controleren (zelfcontrole), om zo huidkanker in een vroeg stadium te herkennen en gevorderde huidkanker te voorkomen. Vroegtijdige herkenning geeft de grootste kans op genezing. Ten tweede zijn bewustwording en preventie belangrijke doelstellingen, bijvoorbeeld door het geven van voorlichting over veilig zonnen. Zon is goed voor een mens, maar men moet er wel verstandig mee omgaan. Hoe lichter je huidtype, hoe sneller je verbrandt, en hoe hoger het risico op huidkanker.

 

De Huidkankerdag is een gezamenlijke activiteit van: de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, Huidpatiënten Nederland, Stichting Melanoom, Nationaal Huidfonds, La Roche-Posay, LEO Pharma en Roche Nederland.

Lees ook:Nationale Huidkankerdag: laat je huid checken!
Lees ook:Verdacht plekje of moedervlek altijd laten checken!!
Lees ook:Hoe correct zijn de cijfers over huidkanker?
Lees ook:Shocking: steeds meer doden door huidkanker melanoom
Lees ook:‘Waarschuwingen voor gevaar van de zon overdreven’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>