We willen geen vitaminepillen, maar eten ook te weinig groente en fruit

Maar liefst 71% van de Nederlanders is het niet eens met de stelling “Ik kan mijn vitaminen beter uit pillen dan uit eten halen.” Dat blijkt uit de Foodmonitor van Food for Food en Trendbox. Een voor de hand liggende uitkomst, die goed past binnen het idee dat voedsel het medicijn is van de toekomst. Maar de vraag is: handelen we hier ook naar?
Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid slikt een kwart tot de helft van de Nederlanders wel eens supplementen, niet als vervanging maar als aanvulling. Volgens de brancheorganisatie voor gezondheidsproducten is deze markt groeiende. Men wil graag gezond leven, maar het moet wel makkelijk zijn.
Dat is ook logisch gezien het feit dat we te weinig groenten en fruit eten. Veel (niet alle) van de vitaminen die we nodig hebben halen we uit groente en fruit. Maar meer dan 90% van de mensen eet niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 200 gram groente en twee stuks fruit. Voedingssupplement bieden hiervoor een makkelijk alternatief. Er zijn echter geen volksgezondheidsproblemen bekend over een tekort aan vitaminen in Nederland. En daar is de impasse: de meerderheid wil geen vitaminen uit pillen maar eet ook niet genoeg groente en fruit. Dus zolang dat niet tot grote problemen leidt is er geen reden om het gedrag te veranderen.
Daarnaast is er wel de toename van obesitas en andere voedselgerelateerde ziektes. Het grootste probleem is dan ook niet vitaminen (en andere nutriënten) waar we tekort aan hebben, maar een overdaad aan vet, suiker en zout door ongezond eten. En dat los je niet op met het slikken van pillen, maar met gezonder eten.

Hoe zit dat met jou? Geef je de voorkeur van verse fruit en groente of slik je liever pillen?

Meer informatie over de scores van de respondenten en de exacte vraag van het onderzoek in de Foodmonitor is te lezen op www.foodforfood.info

Lees ook:Roken en groente eten geen gelukkige combinatie
Lees ook:Nederlanders eten meer groente en fruit
Lees ook:Kinderen eten te weinig groente en fruit
Lees ook:Niet voldoende groente met ‘groenterijke’ soep
Lees ook:Vis met spinazie mag weer!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>