Musthave boek over gezondheid: ‘Hoe word je 100?’

unnamed

Mensen met overgewicht of obesitas zijn geen veelvraten, maar eten de verkeerde voeding. Dat leidt vervolgens tot een stoornis in de stofwisseling. Dit is één van de opmerkelijke conclusies die de Nederlandse arts William Cortvriendt trekt op basis van zijn wetenschappelijke ontdekkingsreis naar de relatie tussen leefstijl en gezond oud worden. De resultaten staan in zijn boek ‘Hoe word je 100?’ dat deze week in Nederland verschijnt.

Volgens Cortvriendt zijn mensen in de laatste decennia steeds meer industrieel bewerkte voeding gaan consumeren waarvan het lichaam de energiewaarde onvoldoende herkent. “Hierdoor is het natuurlijke gevoel van honger en verzadiging ernstig verstoord”, zegt hij. “En dat vormt de belangrijkste reden van onze gewichtstoename”. In Nederland en België lijdt inmiddels de helft van de bevolking aan overgewicht en obesitas. De gevolgen variëren van gewrichtsklachten tot hartklachten, diabetes, kanker, versnelde veroudering en vroegtijdige dood.

Wereldwijd wetenschappelijk onderzoek

Cortvriendt baseert zijn conclusies op resultaten van onderzoeken die wereldwijd zijn uitgevoerd door de beste onderzoekers en gepubliceerd in de meest vooraanstaande medische en wetenschappelijke tijdschriften. “De enige manier om gewicht duurzaam te normaliseren is voeding consumeren in een meer natuurlijke vorm dat ons lichaam wel herkent zoals verse groenten, fruit, noten, vis, vlees, natuurlijke vetten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten”, concludeert hij. “Populaire diëten, die uitgaan van een beperkte calorie inname hebben geen zin. Integendeel, je wordt er uiteindelijk zelfs dikker van.”

Restaurantmaaldtijd net zo ongezond als junkfood

Volgens de Nederlandse arts/onderzoeker kunnen veel meer mensen gezond 100 worden, door een aantal betrekkelijk simpele aanpassingen in levensstijl. “Je hoeft geen gezondheidsfreak te zijn”, beweert hij. “Maar de oplossing is ook niet te vinden in één specifieke handeling zoals veel hypes ons laten geloven. Het zijn vele kleine aanpassingen in leefstijl die samen het grote verschil maken.” Veelvuldig uit eten past volgens de arts zeker niet in een gezonde levensstijl. “De compositie van de maaltijden is volledig verkeerd”, zegt hij. “Bijna alle restaurantmaaltijden bevatten een enorme overmaat aan koolhydraten en dierlijke eiwitten, nauwelijks groenten en veel te veel zout. Het maakt daarbij niet uit of je naar een snackbar of hamburgertent gaat of naar een bistro.”

Levensduur en kwaliteit van leven

Hoe word je 100 is het eerste Nederlandstalige boek dat op basis van de omvangrijke wetenschappelijke kennis in alledaagse bewoordingen uitlegt wat mensen zelf kunnen doen om hun levensduur en kwaliteit van leven te bevorderen. Het voorwoord is geschreven door Kris Verburgh, auteur van het boek ‘De Voedselzandloper’. “We worden in de toekomst overspoeld door een golf van chronische (welvaart)ziektes”, aldus Verburgh. “Om het tij te keren, dienen we veel meer aandacht aan preventie te besteden”.

Hoe word je 100? is vanaf deze week verkrijgbaar via de boekhandel en onder meer bol.com enuitgeverijlucht.nl.

Lees ook:Calorieën tellen is onzin volgens William Cortvriendt
Lees ook:Tekort aan vitamine D verhoogt kans op borstkanker
Lees ook:‘Overheid en Hartstichting zelf schuldig aan stijging hartproblemen’
Lees ook:Dit gala leert je je levensstijl te verbeteren
Lees ook:Dieetboek voor een gezonde ramadan

1 Reacties // Reageer

One thought on “Musthave boek over gezondheid: ‘Hoe word je 100?’

 1. Sam Pitzalis

  wat een goed initiatief!

  kent u het fenomeen Blue Zones, waar mensen bovengemiddeld oud worden, en dat bovengemiddeld gezond? ik kom van Sardinië, een van de vijf Blue Zones op aarde, en breng mensen in contact met dat fenomeen, zodat ze het ook thuis kunnen toepassen, zie alstublieft https://www.facebook.com/events/795568690525686/

  bellen? uitwisselen?

  met vriendelijke groet,

  Sam Samuele Pitzalis, 06-11 33 45 11, Den Haag

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>