Wat baart jouw zorgen?

Altijd leuk de uitkomsten van onderzoeken. Zo blijken wij Nederlandse vrouwen super tevreden te zijn over Nederland. We geven ons land gemiddeld een 7,3 als rapportcijfer. Gevraagd naar waar we trots op zijn in Nederland, scoren vrijheid en democratie verreweg het hoogst, gevolgd door het landschap, de waterwerken en het homohuwelijk. Dit blijkt uit onderzoek van weekblad Margriet, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.

De tevredenheid is wel afgenomen ten opzichte van tien jaar geleden. Als redenen worden genoemd: de crisis, dat alles duurder wordt, dat de tolerantie is afgenomen, dat we minder sociaal zijn en de sociale voorzieningen zijn verslechterd. We ergeren ons ook aan een aantal zaken, zoals de regeltjescultuur en de bureaucratie, de politiek, de klaagcultuur, onze haast en bemoeizucht.

Wat baart ons zorgen?
We maken ons vooral zorgen om de zorg. 55% van de ondervraagden zet gezondheidszorg op nummer 1. Daarna volgen ouderenzorg (53%), veranderingen in de maatschappij (26%) en werkgelegenheid (25%).

Typisch Nederlands
Op de vraag: welke vrouw vertegenwoordigt typisch Nederlandse waarden, antwoordt 28%: Prinses Beatrix. Mies Bouwman staat op nummer 2. Opvallend is dat televisiepresentatrice en Margriet-columniste Yvon Jaspers op de derde plaats staat, nog vóór Koningin Máxima en Linda de Mol. Bij de mannen staat koning Willem-Alexander op 1, gevolgd door Jan Smit en Marco Borsato.

Koningshuis en Andre Rieu als internationale boegbeelden
Het koningshuis vinden we een uitstekend exportproduct, blijkt uit de resultaten. Gevraagd naar op wie we het meest trots zijn op internationaal niveau scoren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het hoogst (respectievelijk 38% en 35%), naast andere internationaal bekende Nederlanders als André Rieu (25%) minister Frans Timmermans (18%) en topmodel Doutzen Kroes (17%).

Andere culturen
71 % meent dat Nederlanders veel kunnen leren van andere culturen. 58% vindt de multiculturele samenleving een verrijking voor de Nederlandse cultuur. 57% zou graag meer in contact komen met mensen met een andere achtergrond.

Lees ook:Koningin Maxima ontbijt met koffie, yogurth en vruchten
Lees ook:De Koningsspelen willen duidelijk maken dat sporten héél gezond is voor kids
Lees ook:Hare Majesteit Koningin Máxima opent Ziekenhuis
Lees ook:Máxima zwanger!
Lees ook:Borstkankerziekenhuis geopend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>