Heb jij een EHBO-certificaat?

Slechts een kleine 3% van de Nederlanders heeft een geldig EHBO-certificaat. Dat gaat veranderen als het aan iedereenEHBO.nl ligt. Haar missie is om samen met de branche het aantal inwoners in Nederland dat een geldig EHBO-certificaat heeft van 3% naar 100% te brengen. iedereenEHBO.nl -bekend van EHBO bij Kinderen- is de grootste blended learning (theorie online, praktijk op locatie) aanbieder van EHBO-cursussen. Vanaf 31 maart 2015 biedt het bedrijf nu ook de door Het Nederlandse Rode Kruis gecertificeerde cursus EHBO bij Volwassenen aan.

In Nederland staan de meeste mensen niet echt stil bij het feit dat ze geen idee hebben wat te doen bij een ongeluk(je). We doen liever een beroep op de huisarts of de Spoedeisende Hulp. Daarmee verspillen we kostbare tijd: de eerste hulp komt meestal niet van de huisarts of de ambulance, maar van iemand die (toevallig) in de buurt is als er iets gebeurt thuis of op straat. En die hulp is cruciaal. Een brandblaar, gekneusde pols of enkel kunnen we prima zelf behandelen, maar bij ergere ongelukken kan adequaat handelen in die eerste minuten een mensenleven redden. Als je maar weet wat je moet doen.

Weet jij wat je moet doen in de volgende situatie?

Bij een hartaanval

  • Weet hoe je de symptomen van een hartaanval kunt herkennen. Wanneer het slachtoffer niet reageert op aanspreken en geen ademhaling heef: bel direct 112 en vertel dat je een slachtoffer hebt die buitenbewustzijn is en geen ademhaling heeft. De centrale kan je aanwijzingen geven wat je moet doen.
  • Start de hartmassage in combinatie met mond-op-mond beademing wanneer het slachtoffer niet bij bewustzijn is en geen ademhaling heeft.
  • Weet waar de dichtstbijzijnde AED (Automatische Externe Defibrillator) hangt op plekken waar je vaak komt: de supermarkt, sportclub, kantoor. Start met reanimeren en laat iemand anders de AED halen.
  • Sluit de AED aan en volg de instructies van de AED op. Een AED maakt de kans op het overleven van een hartaanval tot wel 10 keer groter. De AED kan bij fibrilleren van het hart, het hart ‘resetten’ door het geven van een schok.
  • Is er geen AED, dan is reanimeren de enige hulp die je kunt bieden.
  • Reanimeren moet je leren, volg daarom een EHBO-cursus en je weet wat je moet doen.

Lees ook:Man krijgt hartaanval tijdens reanimatie in ambulance
Lees ook:Betalen voor de eerste hulp
Lees ook:Nederlander weet bar weinig van EHBO
Lees ook:Hartstichting start massale voorlichtingscampagne
Lees ook:Reanimeren ja of nee?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>