Plastisch chirurgen waarschuwen voor “klussen”

Klussen lijkt zo leuk, omdat je je huis of iets anders opknapt, maar ongelukken tijdens het klussen in huis leiden regelmatig tot blijvend letsel. Dit is uitgekomen uit een inventarisatie door de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) van ongelukken in mei. Het gaat meestal om doorgesneden pezen en zenuwen in de hand of arm, botbreuken en zelfs geamputeerde vingers.

Vanwege de heftigheid van de klusverwondingen wil de NVPC betere voorlichting voor het veilig gebruik van gereedschap bij het thuisklussen.

Vooral in de voorjaarsperiode door vrije dagen als Hemelvaart en Pinksteren en in de zomermaanden schijnen meer klusongevallen te gebeuren. De NVPC inventariseerde daarom de ernst en aard van de letsels in mei. In totaal 41 mensen liepen zeer ernstig letsel op.

Oorzaak

In 25 procent van de gevallen werden als gevolg van het ongeluk één of meerdere vingers (deels) geamputeerd. De grootste boosdoener was de cirkelzaag, die zorgde voor driekwart van de ongelukken. Maar ook met gereedschap als de kettingzaag, de grasmachine, schuurmachine en slijptol kwamen er afgelopen meimaand meerdere ongevallen voor.

Cijfers

Uit de analyse van de NVPC blijkt verder dat in 40 van de 41 gevallen het slachtoffer van het thuisklusongeluk een man betreft en de slachtoffers tussen de 19 en 87 jaar zijn. Daarnaast blijkt dat de meeste ongelukken (80 procent) tijdens het klussen buitenshuis plaatsvinden. Naast gehele of gedeeltelijke amputatie van vingers, is er in meer dan de helft van de gevallen sprake van peesletsel (60 procent), gevolgd door botbreuken (55 procent), zenuwletsel (50 procent) en vaatletsel (30 procent). De letsels betreffen in 90 procent van de gevallen de handen en in 10 procent de armen.

In veertig gevallen was het slachtoffer een man.

Lees ook:Thuisklussen vaak oorzaak van langdurig ziekteverzuim
Lees ook:Grasmaaien is levensgevaarlijk
Lees ook:Plastisch chirurgen: aantal vuurwerkslachtoffers daalt licht
Lees ook:Stijgend aantal klussers belandt in ziekenhuis
Lees ook:Meer wintersporters op hun muil

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>