Blaasontsteking levensbedreigend door antibiotica-resistentie

Veel mensen zijn tegenwoordig ongevoelig voor antibiotica, althans de bacteriën in hun lichaam. Dit is gevaarlijk en daar wil de overheid snel iets aan doen.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft met onder meer huisartsen en ziekenhuizen afspraken gemaakt om problemen aan te pakken die ontstaan doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica.

Over vijf jaar moet de hoeveelheid verkeerd voorgeschreven antibiotica zijn gehalveerd. Het aantal te vermijden infecties in de hele zorg moet dan eveneens flink zijn verminderd.

Verder is meer onderzoek nodig naar nieuwe antibiotica en alternatieven daarvoor. Dat staat in het plan dat het kabinet donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Naar het schijnt worden steeds meer bacteriën ongevoelig voor antibiotica, waardoor ziektes als blaasontsteking die nu eenvoudig zijn te behandelen weer levensbedreigend kunnen worden.

Om beter te weten hoe resistent geworden bacteriën zich via voedsel naar de mens verspreiden, kondigt het kabinet extra onderzoek aan. In 2016 is er in Nederland een conferentie met ministers van zorg en landbouw uit de EU-landen over de beste aanpak van antibiotica-resistentie in de Europese Unie. Zo’n gezamenlijke aanpak vanuit volksgezondheid en landbouw is volgens het ministerie van VWS uniek.

Lees ook:Patienten vragen te gemakkelijk om antibiotica
Lees ook:Antibioticagebruik ruim 50% lager
Lees ook:Gebruik antibiotica in veeteelt moet fors omlaag
Lees ook:‘Te vaak antibiotica bij blaasontsteking’
Lees ook:ESBL-bacterie in ziekenhuis Eindhoven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>