Blinde met hond niet overal welkom nog

Vrij ernstig dit, want nog steeds staan geleidehond en baas met regelmaat voor een dichte deur bij openbare gelegenheden. Dit blijkt uit de berichten die KNGF Geleidehonden geregeld ontvangt van gedupeerde geleidehondenbazen. De organisatie maakt zich al jaren sterk voor landelijke wetgeving om de toegankelijkheid voor gehandicapte baas en assistentiehond te verankeren. De beloofde wetgeving is er nog altijd niet. Eerder onderzoek van de geleidehondenschool toont aan dat meer dan 50% van de geleidehondenbazen wel eens bij openbare gelegenheden is geweigerd. Tijdens de internationale Assistance Dog Week roept KNGF Geleidehonden de politiek wederom op de wetgeving spoedig in te voeren. Tot die tijd vraagt de organisatie het begrip van de maatschappij en de bereidheid de geleidehond en baas welkom te heten.

Beperkt in vrijheid

‘Zodra iemand vanwege zijn geleidehond of assistentiehond geweigerd wordt, is dat letterlijk een beperking in de vrijheid en zelfredzaamheid die hij dankzij de hond had herwonnen. Dat maakt het onmogelijk om bijvoorbeeld zelf boodschappen te doen of uit eten te gaan met vrienden’, vertelt Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. Regelmatig vangt de Nationale Zorghonden Autoriteit signalen op van weigeringen. Zo werd onlangs een blinde baas met zijn hond geweigerd bij een warenhuis en kwamen buddyhond en baas voor een dichte deur te staan bij een supermarkt. Greve: ‘Soortgelijke situaties worden vaak naderhand opgelost en blijken te ontstaan uit onwetendheid of door miscommunicatie vanuit het hoofdkantoor. Helaas heeft het dan al geleid tot een frustrerende ervaring voor de geleidehondenbaas. Tijdens de internationale Assistance Dog Week wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van honden met een assisterende functie. We grijpen deze week aan om de toegankelijkheid voor de bijzondere honden wederom op de kaart te zetten.’

Geen wetgeving

Er is in Nederland geen eenduidige wetgeving die bepaalt dat een geleidehond of assistentiehond toegang moet hebben tot openbare gelegenheden zoals winkels. KNGF Geleidehonden voerde in 2013 al actie hiervoor, die veel aandacht in media en steun van honderden ondernemers opleverde. Naar aanleiding van deze actie werden vragen gesteld in de Tweede Kamer. Hierop reageerde staatssecretaris Van Rijn dat hij de wet zou gaan aanpassen. ‘We zijn twee jaar verder, maar de wetgeving is er nog altijd niet. Er moet nu echt iets gebeuren, zodat baas en hond zonder problemen kunnen gaan en staan waar zij willen’, aldus Greve.

Misverstanden de wereld uit

Vaak wordt gedacht dat de geleidehond voor overlast zorgt. Dat misverstand neemt KNGF Geleidehonden graag weg met een speciaal ontwikkelde publicatie die het opleidingsinstituut vanaf vandaag breed verspreidt. Ondernemers en medewerkers van openbare gelegenheden kunnen hierin lezen over de aanwezigheid van de geleidehond en hun intensieve opleiding. Zo leren de honden al voor ze daadwerkelijk aan het werk gaan zich keurig te gedragen in allerlei situaties en omstandigheden. Het is overigens geen eenrichtingsverkeer: ook de ondernemer mag een en ander van de geleidehondenbaas verwachten. Meer weten? Lees de publicatie hier. KNGF Geleidehonden heeft voor ondernemers die de geleidehond welkom heten speciale stickers ontwikkeld; deze kan men aanvragen via [email protected]

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)

KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen.

http://www.geleidehond.nl

 

Lees ook:Blindengeleidehond nog vaak voor dichte deur
Lees ook:Darmkanker opsporen met medische detectiehonden
Lees ook:BN’ers strijden voor het goede doel in Mud Masters VIPS
Lees ook:Heb ook een gezonde hond!
Lees ook:Hond ruikt kanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>