Wereld zonder aids in 2030

Elk jaar weer sterven er ruim 1 miljoen mensen wereldwijd aan aids. Aids is nog steeds 1 van de 3 meest dodelijke ziektes in de wereld. Toch denkt een meerderheid in Nederland dat aids maar een klein tot redelijk probleem is. In de lijst van actuele wereldproblemen staat het bijna onderaan. Slechts 8% van de Nederlanders van 25 jaar en ouder ziet aids als één van de vijf belangrijkste problemen in de wereld. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van STOP AIDS NOW! heeft uitgevoerd. In de landelijke campagne van STOP AIDS NOW!, die vandaag start, worden Nederlanders uitgenodigd via radio, tv en online om de vele aids doden te herdenken op 1 december a.s., op Wereld Aids Dag.   STOP AIDS NOW! zal die dag in hun naam kaarsjes branden, om iedereen te laten zien dat aids helaas nog niet dood is, maar springlevend.

‘Mijn mooie meisje, ik ben haar kwijt’

De Oegandese Jacky verloor haar 10-jarige dochter Agnes aan de gevolgen van aids. Het meisje had zóveel pijn dat Jacky bad tot God voor haar dood. Uiteindelijk stierf ze in haar armen. “Een groot deel van mijn familie is overleden aan de gevolgen van aids,” vertelt de 40-jarige Jacky. “Mijn vader is dood. En vele andere familieleden, zeven volwassenen en zes kinderen. Op een dag werd mijn dochter Agnes heel ernstig ziek. In het ziekenhuis bleek dat ze hiv had. Ik liet mezelf en mijn andere kinderen ook testen. Mijn zoon Melvin en ik zijn ook met hiv geïnfecteerd. Voor Agnes was het al te laat. Mijn mooie meisje, ik ben haar voorgoed kwijt.”   Jacky en haar zoon worden nu behandeld en krijgen hiv-remmers, waardoor ze verder kunnen leven.

Aidsepidemie

Het verhaal van Jacky in Oeganda is er één van miljoenen. In sommige delen van de wereld, in enkele Afrikaanse en Aziatische landen, groeit de aidsepidemie zelfs. Het hiv-virus is zich daar sneller gaan verspreiden omdat mensen zich niet of te laat laten testen op hiv. Vooral jongeren en jonge vrouwen blijken een zeer kwetsbare groep te zijn, door gebrek aan goede informatie en begeleiding.

“Onmiddellijke behandeling van een hiv-infectie is standaard in landen met een goede gezondheidszorg, zoals in Nederland, dat voorkomt niet alleen dat je aids ontwikkelt, maar voorkomt ook een verdere verspreiding van het virus. In vele andere landen, vooral in ontwikkelingslanden, is dat niet het geval”, verklaart Louise van Deth, directeur van STOP AIDS NOW! “Zo heeft nog steeds 60% van de mensen met hiv geen toegang tot de levensreddende medicijnen.”

Wereld zonder aids in 2030

De VN wil tegen 2030 een einde van aids hebben gerealiseerd. Dat is net vorige maand afgesproken en vastgelegd in de nieuwe ontwikkelingsdoelen voor 2030. Voor de bestrijding van hiv en aids wordt er nu mondiaal 22 miljard dollar per jaar geïnvesteerd. Om het doel te behalen moet vooral de komende vijf jaar extra geïnvesteerd worden . Van Deth : “Alleen als er de komende jaren fors meer wordt geïnvesteerd in preventie, hiv-testen en toegang tot medicatie, vooral onder de risicogroepen, jongeren én vrouwen, kan de doelstelling van een wereld zonder aids voor 2030 behaald worden. Doen we dat niet, dan zal de aids epidemie zich verder uitbreiden, met miljoenen vermijdbare doden tot gevolg in de komende jaren.”

Lees ook:Sta even stil bij Wereld Aids Dag
Lees ook:117 miljoen aids-doden tot 2030
Lees ook:1 december: Wereld Aids Dag
Lees ook:Moddervet meisje valt 136 kilo af
Lees ook:25 jaar strijd tegen aids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>