Check: is jouw Ski-APK nog oke?

gaafMeer dan de helft (53%) van de wintersporters bereidt zich niet fysiek voor als ze op wintersport gaan, terwijl 84% wel weet dat je hiermee de kans op blessures kunt verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek1  van TNS Nipo, in opdracht van Zilveren Kruis. Jaarlijks keren honderden mensen met een botbreuk terug van wintersport, om maar te zwijgen over het aantal blessures. Zilveren Kruis wil wintersporters bewust maken van het belang van een goede voorbereiding en ontwikkelde daarom een zelftest, de Ski APK.

Liever afdalen dan opbouwen
“Een week wintersporten vraagt vaak meer van je lichaam dan je denkt. Ook als je al sport is een goede voorbereiding voor wintersport noodzakelijk,” zegt Beate Dejaco, fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal en betrokken bij sportkoepel NOC*NSF. “Skiën en snowboarden zijn intensieve sporten die veel van je lichaam vragen. Je gebruikt spieren die je normaal misschien niet of nauwelijks traint.” Ondanks dat veel wintersporters (84%) weten dat een goede voorbereiding blessures kan voorkomen, handelt niet iedereen hier naar. Meer dan de helft (53%) doet niets met deze voorkennis. Jongeren lijken nog meer te vertrouwen op hun eigen fysieke conditie en bij hen ligt het gemiddelde dan ook nog hoger: 59% bereidt zich niet voor. Gevraagd naar de reden waarom wintersporters zich niet voorbereiden: ‘niet nodig’ (51%) luidt het antwoord. Met alle gevolgen van dien, zo blijkt uit cijfers van alarmcentrale Eurocross. Tijdens de wintersport ontstaan vaak blessures. Die zelfs het einde van de vakantie kunnen betekenen. In de wintersportperiode vliegt er bijna dagelijks iemand van de piste naar huis met een gipsvlucht.

Winter-APK voor je lijf
“Iedereen heeft een goede voorbereiding nodig. Ook ik bereid me altijd voor, voordat ik afdaal. Ervaring mag nooit een aanleiding zijn dit over te slaan,” zegt Olympisch snowboardkampioen Nicolien Sauerbreij. Samen met Sport Medisch Centrum Papendal en Zilveren Kruis werkte zij daarom mee aan de Ski APK, een online tool waarmee wintersporters hun fitheid kunnen testen. Sauerbreij deelt haar drie belangrijkste tips met wintersportend Nederland.

1. Verbeter je conditie met simpele quick wins. Neem de trap of pak de fiets naar je werk in aanloop naar je wintersporttrip.
2. Vergeet de skibus en loop naar de eerste lift om je spieren warm te maken.
3. In de bergen verbruik je meer vocht. Drink voldoende water en je houdt het langer vol.

Zeker de piste af
Zo zeker als sommige wintersporters zijn voordat ze op wintersport gaan, zo anders kan het zijn als ze eenmaal op de top van de berg staan. 59% van de vrouwen erkent wel eens bang te zijn iets te breken, bij mannen ligt dit lager: 38%. Goed verzekerd zijn neemt bij een grote groep (61%) een deel van die onzekerheid weg. Wat veel mensen niet weten is dat je niet met elke polis standaard goed verzekerd bent voor ongevallen op de piste. Check daarom altijd of je goed verzekerd bent voordat je wintersportvakantie begint. Kijk voor meer informatie op de website van Zilveren Kruis.

Zilveren Kruis heeft de vijf veel voorkomende vragen van wintersporters beantwoord op Zilverenkruis.nl/5vragenvan

1 Uitgevoerd door TNS NIPO onder 1.155 Nederlanders in opdracht van Zilveren Kruis, 2015

Lees ook:Grote kans op hartinfarct op skipiste
Lees ook:Schooljudo steunt Serious Request
Lees ook:Meer wintersporters op hun muil
Lees ook:Zilveren Kruis Achmea wint Zorgverzekeringonderzoek 2012 .
Lees ook:Hoeveel kennis hebben we eigenlijk over onze zorgpolis?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>