Cool: stees meer 20- en 30 jarigen zijn bloeddonor

Het percentage bloeddonors tussen 20-35 jaar is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2009 was deze groep goed voor een kwart van de bloeddonaties, nu voor bijna één derde. Dit blijkt uit gegevens van Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Nederland telt op dit moment 359.966 bloeddonors.Hulde voor hen!

Uit een analyse van zeven jaar bloeddonorpopulatie (2009-2015) blijkt dat het doneren van bloed met name populairder is geworden in de leeftijdsgroep 20-35 jaar. Alleen in deze leeftijdscategorie is het aantal bloeddonors toegenomen. Robert Heckert van Sanquin: ‘Het is heel bijzonder. Het geven van bloed leek een beetje weggezakt in ons collectieve bewustzijn. Alsof het niet meer nodig was. Gelukkig weten juist jongeren de weg naar Sanquin weer goed te vinden’.

Lichte terugloop van 50- tot 65-jarige bloeddonors

Terwijl steeds meer 20-35 jarigen zich aanmelden als bloeddonor, is het aantal donors in de leeftijdscategorie 50-65 licht afgenomen. In 2009 was 34,1 procent van de bloeddonors tussen de 50 en 65 jaar oud, nu is dat 31,9 procent. Heckert: ‘In de jaren ertussen schommelde het aantal tussen deze percentages, dus het zou goed kunnen dat er de komende jaren weer wat meer donors in de leeftijd tussen 50 en 65 bijkomen.’ In de groep 35-50 jarigen is sinds 2009 het totale aantal met 4 procent afgenomen, iets minder dan de gemiddelde afname van het totale bestand in die periode (8 procent). Dit hangt samen met de leeftijd: in deze groep is minder uitval dan bij zestig plussers en minder verloop dan bij de jongere groep bloeddonors.

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

 

Lees ook:Bloeddonors bedankt!
Lees ook:Nederlanders wil levens redden met bloeddonatie
Lees ook:Zeker weten dat je bloed mag geven
Lees ook:Bloeddonoren uit risicogebieden getest op Q-koorts
Lees ook:Wereld Bloeddonordag 14 juni –

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>