Zika-virus duikt op in Nederland

Er blijken tien Nederlanders besmet te zijn geraakt met het zika-virus. Ze hebben de ziekte in de afgelopen weken opgelopen in Suriname. Gelukkig is er geen grote kans dat het virus zich hier verspreidt, omdat die wordt overgedragen door een steekmug die hier niet voorkomt.

De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen. Voor volwassenen is het virus niet gevaarlijk, maar het virus kan mogelijk  wel tot geboorteafwijkingen leiden wanneer zwangere vrouwen besmet raken. Baby’s van besmette moeders worden geboren met een te kleine schedel, waardoor ze hersenbeschadiging oplopen.

Het zika-virus werd in 1947 ontdekt in Uganda en Tanzania. Vorig jaar dook het virus op in Zuid- en Midden-Amerika. De verantwoordelijke mug komt ook voor op de Antillen en in Suriname.

Lees ook:Zikabesmetting in Spanje door seks
Lees ook:Amerika in de ban van dodelijk Hanta-virus
Lees ook:Speekseltest kan HIV-besmetting aantonen
Lees ook:Yikes, 15 nieuwe gevallen van Zikabesmetting in ons land
Lees ook:Ben je in een zika-gebied geweest? Vrij veilig!!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>