Bomen kunnen gevaarlijk zijn voor onze gezondheid

mooi

Bomen zijn gezond zou je denken. Dat klopt gedeeltelijk. Ze zorgen inderdaad voor gezonde lucht, maar ze vormen ook een gevaar door de uitstoot van koolstof. Onschuldig samenscholende boomsoorten als de ceder, de eucalyptus en de pijnboom vormen juist in steden een gevaar. Ze stoten namelijk sterke concentraties koolstof uit, die bij vermenging met bijvoorbeeld uitlaatgassen zorgt voor zeer giftige lucht.

De chemicus John Wenger van de universiteit in het Ierse Cork ontdekte dat bomen samen met auto’s en de zon een enorme hoeveelheid ozon produceren. Ozon wordt bij de mens in verband gebracht het vernietigen van cellen, het aantasten van de longfunctie en het veroorzaken van hartproblemen. Ozon is bovendien giftig voor planten.

Volgens de chemicus kan uitstoot van giftige lucht dus niet alleen worden teruggevoerd op energiecentrales of dieselmotoren. Liefst 90 procent van de koolstofemissie komt volgens hem voor rekening van de natuurlijke vegetatie.

Bron: The Irish Times

Lees ook:Zware problemen door teveel ozon in de lucht
Lees ook:Veel smog kan je een benauwd gevoel geven
Lees ook:Gebroken spaarlamp niet schadelijk voor gezondheid
Lees ook:Matige smog verwacht
Lees ook:Pas op met zelfgeplukte paddestoelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>