‘Ouderen met rugpijn kunnen beter bewegen dan medicijnen slikken’

lief

Bijna driekwart van de 55-plussers met rugklachten slikt pijnstillers die nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen, maar wel nare bijwerkingen geven. Dat komt naar voren uit een promotie-onderzoek van onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC.

Paracetamol en NSAID’s (ontstekingsremmers zoals ibuprofen of diclofenac) blijken in praktijk weinig te doen. Volgens de onderzoekster neemt rugpijn op een schaal van 100 met slechts 3,3 punten af met het slikken van deze ontstekingsremmers. ,,Verder zijn er aanwijzingen dat paracetamol bij acute lage rugpijn niet effectiever is dan een placebo”, aldus Enthoven. Ouderen kunnen volgens de onderzoekster beter blijven bewegen bij rugpijn, ondanks dat dit lastig kan zijn. ,,Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is en dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat.”

Pijnstillers kunnen allerlei bijwerkingen geven zoals maagklachten en zelfs hartfalen. Regelmatig schrijven huisartsen ook zwaardere middelen voor zoals tramadol of morfine. Rugpijn komt in Nederland het meeste voor tussen de 45 en 64 jaar. Ouderen hebben meer kans op bijwerkingen van pijnstillers, doordat zij vaak ook andere ziekten hebben of andere medicijnen gebruiken.

Lees ook:Paracetamol beter bij lage rugpijn
Lees ook:‘Paracetamol-Codeïne niet langer vergoeden’
Lees ook:‘Paracetamol alleen nog maar op recept’
Lees ook:‘Ook paracetamol kan gevaarlijk zijn’
Lees ook:Pas op met ontstekingsremmers

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Ouderen met rugpijn kunnen beter bewegen dan medicijnen slikken’

  1. Anja

    Ik las laatst een artikel waarin stond dat ouderen te weinig bewegen. Eigenlijk zitten en liggen de meeste ouderen de hele dag. Dit kan natuurlijk ook niet goed zijn. Rugklachten kunnen hierdoor getriggerd worden. Belangrijk is dat ouderen toch blijven bewegen. Ook al is het maar een blokje om na elke maaltijd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>