Baby’s vaker slachtoffer door hete thee

Campagne-hete-vloeistoffen-2016

Hete thee en kinderen…. het blijft levensgevaarlijk!! Kleine kinderen zijn oververtegenwoordigd in de Nederlandse Brandwondencentra. Een kwart (26,8%) van alle brandwondenpatiënten in een brandwondencentrum is 0-4 jaar. De stijging van het aantal ongevallen begint bij baby’s van zeven maanden oud. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen in staat om voorwerpen vast te grijpen en zelfstandig te zitten of staan. Dit is de grootste oorzaak waardoor ongevallen met hete vloeistoffen zoals thee en koffie plaatsvinden. Daarom roept de Nederlandse Brandwonden Stichting ouders van jonge kinderen op om actie te ondernemen: kijk naar de ontwikkeling van uw kind en volg het stappenplan!

Als een baby een bewegend voorwerp kan grijpen of zelfstandig kan gaan zitten of staan verhoogt dit het risico op ongevallen met hete thee of koffie aanzienlijk. Jaarlijks worden er ruim 200 kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum na ongeval met een kopje hete thee of koffie. Traumachirurg Annebeth de Vries, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk: ‘’Het grote aantal heetwater-verbrandingen bij jonge kinderen moet dalen. De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrand lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders erg groot.’’

Waardoor gaat het mis?

In één onachtzaam ogenblik kan een kind opeens wél bij een kopje hete thee dat gisteren nog buiten bereik lag. Kinderen van die leeftijd ontwikkelen snel en kunnen vaak al meer dan ouders denken. Jonge kinderen zijn nog niet in staat veiligheidsregels aan te leren, integendeel, ze zijn juist op ontdekkingstocht. Ze komen in beweging, trekken zich op aan een tafel en weten steeds verder te grijpen. Deze natuurlijke ontwikkeling vraagt om het duidelijk herkennen van risicosituaties door ouders. Die moeten hier tijdig op reageren.

 

Jonge kinderen zijn onberekenbaar

Het blijkt dat de meeste ongelukken gebeuren in de aanwezigheid van ouders. Bij één seconde onoplettendheid. Vaak in de directe woonomgeving zoals de keuken. Ouders geven aan dat zij hun kinderen scherp in de gaten houden, maar dat is niet altijd mogelijk. Jonge kinderen zijn onberekenbaar. Je knippert met je ogen en er valt weer iets om. Die kop thee bijvoorbeeld. Dit overkwam ook Gaby en haar zoontje Kick tijdens een vakantie in Frankrijk. Gaby: ‘’Ik wist dat Kick, toen veertien maanden oud, in de keuken rondscharrelde. Omdat ik altijd heel voorzichtig was, had ik mijn theekop wat verder van de aanrechtrand geschoven. Kick kon daar niet bij met zijn grijpgrage handjes. Maar vanuit mijn ooghoek zag ik dat het labeltje van het theezakje op het aanrecht hing. Vliegensvlug als Kick was, had hij het labeltje direct te pakken. De beker viel om en het hete theewater stroomde over hem heen.’’

 

Kijk kritisch naar het gedrag van uw kind!

Zoals ook blijkt uit het verhaal van Gaby: ondanks dat ouders actief bezig zijn met de veiligheid van hun kindje, gebeuren er tóch ongelukken. Deze ongevallen kunnen voorkomen worden door maatregelen als het buiten bereik zetten van koffie- en theekopjes, het snoer van de waterkoker inkorten, het wegdraaien van de stelen van pannen en natuurlijk het gebruik van een thermoskan! Maar de ontwikkeling van jonge kinderen gaat heel snel, zonder dat ouders het door hebben. Belangrijk is dus om de ontwikkeling van een kind goed in de gaten te houden. De Brandwonden Stichting adviseert ouders van jonge kinderen dan ook: kijk kritisch naar het gedrag van uw kind. Volg hierbij het stappenplan:

  • Stap 1: wat kan uw kind al wel en misschien nog nét niet? Denk hierbij aan het vastgrijpen van voorwerpen en het zelfstandig zitten of staan.
  • Stap 2: kan uw kind hierdoor bij hete vloeistoffen? Bijvoorbeeld bij een kop thee of een pot koffie op de salontafel of het snoer van de waterkoker in de keuken.
  • Stap 3: onderneem actie. Drink bijvoorbeeld geen koffie of thee met uw kind op schoot en zet kopjes en kannen buiten bereik van kinderen. Meer tips via www.brandwondenstichting.nl/voorkombrandwonden.

Mocht het onverhoopt misgaan, zorg dan dat je de eerste hulpregels kent. Test je kennis via www.eerstehulpbijbrandwonden.nl

grafiek

 

Lees ook:Baby’s en peuters lopen grootste risico op brandwondenongeval
Lees ook:Aantal jonge kinderen met brandwonden stijgt
Lees ook:Minder brandwonden bij kinderen door hete thee
Lees ook:‘Thee schadelijk voor kinderen’
Lees ook:Brandwonden Stichting wijst ouders op risico’s hete vloeistoffen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>