Hoeveel uur zit jij per dag op je gat?

zitten

Heftig dit! Jongeren tussen de 12 en 20 jaar zitten met 10,4 uur per dag het meest, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Oorzaken van dit lange zitten zijn schoolbezoek, huiswerk maken, computeren of tabletgebruik.

Het RIVM trekt die conclusie op basis van nieuwe cijfers van de Leefstijlmonitor 2015, waarin RIVM, VeiligheidNL en CBS samenwerken. In dat onderzoek maken de ondervraagden een schatting hoelang ze gemiddeld zitten tijdens hun werk, op school of tijdens hun studie, in het openbaar vervoer of in hun vrije tijd.

Dat gemiddelde ligt voor alle Nederlanders op 8,7 uur per dag. Kinderen van 4 tot 12 jaar zitten met 7,3 uur per dag het minst. In het weekeinde zijn mensen meer in beweging dan doordeweeks, maar dat geldt niet voor ouderen (65-80 jaar). Zij zitten door de hele week heen 7,5 uur per dag.

Volgens het RIVM zijn er aanwijzingen dat veel zitten kan leiden tot overgewicht, type 2 diabetes en vervroegde sterfte, ook als mensen wel voldoende sporten of bewegen.

Boodschap: sta dus wat vaker op en loop een rondje! Echt, doen!

Lees ook:Hoofdluis door ‘selfies’
Lees ook:Mexicaanse griep eist derde slachtoffer
Lees ook:Nederlander komt 4 kilo aan tijdens de feestdagen
Lees ook:Meer 80-plussers dood door hittegolf
Lees ook:Dagje achter je bureau gelijk aan roken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>