Oh no! Mogelijk gele koorts naar Europa

Bah, bah, bah. Vreselijk nieuws, want een dodelijk Afrikaans virus staat op het punt over te slaan naar Amerika en Europa. Afrika dealt met de ernstigste uitbraak van gele koorts in dertig jaar in de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Angola en Kenia. Er zijn ook al gevallen opgedoken in China. Geïmporteerd door Chinese expats die terugkwamen uit Afrika.

Hulporganisatie Save the Children zei dinsdag tegen de Britse krant The Independent in Congo woensdag te beginnen met een noodinentingsoperatie, waarbij in tien dagen tijd een half miljoen mensen worden gevaccineerd.

Er bestaan grote zorgen over het aantal beschikbare doses vaccin. Wereldwijd zijn er slechts 7 miljoen doses, volstrekt onvoldoende om een internationale uitbraak het hoofd te bieden. De Congolese hoofdstad Kinshasa alleen al telt 10 miljoen inwoners.

Van 1 vaccins worden meerdere gemaakt

In Congo wordt het vaccin al tot een vijfde verdund toegediend om tijd en doses te winnen. Wanneer een volledig vaccin wordt toegediend, werkt deze levenslang.

Gele koorts kan bloedingen uit de oren, ogen en neus veroorzaken, orgaanuitval, geelzucht en kan dodelijk zijn. Het virus wordt verspreid door dezelfde mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van het zikavirus.

Lees ook:Heftig: WHO vreest tekort vaccin gele koorts
Lees ook:Heftig: gele koorts terug in Nederland
Lees ook:Dodelijke teek houdt Turkije in zijn greep
Lees ook:Hoe kiest de Mexicaanse griep zijn landen uit?
Lees ook:Veelbelovend aidsvaccin niet efficiënt genoeg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>