Hoofdluis door ‘selfies’

Pediculus humanus capitis

Er werd lange tijd gedacht dat hoofdluis alleen voorkwam bij leerlingen op de basisschool. Nu blijken ook jongere kinderen en middelbare scholieren regelmatig last van luizen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een groot onderzoek.

Van alle basisscholieren, gaf 28 procent aan dat ze hoofdluis hadden. Deze leeftijdscategorie scoort daarmee het hoogste. Van de middelbare scholieren was 19 procent besmet geraakt met de luizen en bij kinderen onder de vier jaar ging het om 17 procent. Volwassenen meldden met 11 procent het minst vaak hoofdluis.

Opvallend is dat driekwart van de hoofdluismeldingen van meisjes afkomt. ,,Mogelijk komt dat doordat meisjes meestal langer haar hebben dan jongens”, aldus het RIVM. Ook wordt er gezegd dat het kan komen door het maken van selfies en veelvuldig knuffelen.

Aan het onderzoek deden in totaal 2000 mensen mee. Gemiddeld meldde bijna twee op de tien deelnemers een luisbesmetting.

Hoofdluis is heel besmettelijk, maar kinderen worden er niet ziek van. De beestjes lopen van hoofd naar hoofd. Omdat kinderen op basisscholen vaak dicht op elkaar zitten, kan hoofdluis daar welig tieren. De meeste mensen bestrijden de beestjes door het haar uit te kammen in combinatie met het gebruik van een antihoofdluismiddel.

Lees ook:Hoofdluis lijkt hardnekkiger te worden
Lees ook:Scholen mogen luizen nu ook melden
Lees ook:Bang voor hoofdluis? Gebruik gel en haarlak!!
Lees ook:Alle hoofdluizen verzamelen!
Lees ook:Luizenkam werkt beter dan shampoo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>