Shocking: eenderde EHBO’ers niet bereid tot reanimatie

vreselijk

OMG! Van de mensen die een EHBO-diploma hebben, is ruim een derde niet bereid iemand te reanimeren wanneer iemand in nood verkeert. Het Rode Kruis heeft dit gemeld na een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend mensen. Waarom slechts 64 procent wel wil ingrijpen, wordt niet duidelijk. Van de mensen zonder EHBO-diploma is maar 16 procent bereid iemand te reanimeren.

Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een juiste opleiding te willen helpen. Ruim 30 procent zonder diploma durft het dan niet aan om hulp te bieden. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.

Het Rode Kruis vindt de uitkomsten dramatisch, omdat juiste de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. ,,Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken”, aldus een woordvoerster.

Volgens de zegsvrouw waren de uitkomsten bij een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden minder teleurstellend. De hulpverleningsorganisatie noemt het extra zorgelijk dat ook maar weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen.

Het Rode Kruis verkoopt zelf EHBO-cursussen en wil die nu beter aan de man gaan brengen. Omdat mensen vaak vinden dat ze te duur zijn, te intensief of te ingewikkeld, biedt het Rode Kruis de cursus ook via internet aan of via een speciale EHBO-app.

Lees ook:Nederlander weet bar weinig van EHBO
Lees ook:EHBO app meer dan 320.000 keer gedownload
Lees ook:Nederlander weet te weinig over eerste hulp
Lees ook:Vier op de tien verleent geen eerste hulp
Lees ook:Heb jij een EHBO-certificaat?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>