Wist jij al dat je de morning-afterpil gewoon bij de drogist kunt halen?

Knipsel

Boos op jezelf, een beetje in paniek, gestrest… Iedereen die niet zwanger wil worden, maar wel onbeschermde seks heeft gehad kent het gevoel. En wat doe je dan? Drie kwart van de vrouwen weet dat   een optie is, maar minder dan de helft (41%) weet dat je deze gewoon zonder recept bij de drogist kunt halen. Dat is belangrijk, want hoe sneller je er bij bent, hoe groter de kans om zwangerschap te voorkomen. Er is nu zelfs een nieuwe pil, ellaOne, die bij inname binnen 24 uur ongeveer drie keer zo effectief is en gewoon bij o.a. Kruidvat en Etos in het schap ligt. Toch maakt niet iedereen er gebruik van. Opvallend genoeg zijn het juist de Nederlandse vrouwen (14%) die na onveilige seks niets doen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen – aanzienlijk meer dan het Europees gemiddelde van 9%. Dat en meer blijkt uit een groot Europees onderzoek[1] naar seks, relaties en noodanticonceptie onder 4.580 vrouwen in 20 landen.

Let’s talk about seks!

Het is en blijft een pittig onderwerp: seks. Doe je het wel of niet op de eerste date, hoe vaak duik je met je partner tussen de lakens en gebeurt dat dan veilig of niet? Hou je vast. Een op de drie Nederlandse vrouwen heeft in een gemiddelde week helemaal geen seks, terwijl een kwart van de Finse vrouwen het negen keer per week doet. Mocht dat per ongeluk onveilig gebeuren dan kiest 77% van alle Europese vrouwen voor de morning-afterpil om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Interessant is verder dat 26-plussers aanzienlijk meer seks hebben dan jongere meiden: van de 16-25-jarigen heeft 21% in een gemiddelde week geen seks, hetzelfde geldt voor slechts 8% van de 26-35-jarigen. In Nederland gebeurt er nog minder in bed, met bijna de helft (48%) van de vrouwen onder de 25 die in een gemiddelde week elke avond gewoon braaf gaat slapen.

Zwangerschap voorkomen

We zijn misschien niet allemaal even seksueel actief, maar vinden seks wel belangrijk. Voor 55% van de Nederlandse vrouwen is spontaniteit essentieel voor een bevredigend seksleven, voor 81% is een vaste relatie doorslaggevend en 38% wil er graag sexy uitzien. Relatie of niet, waar gesekst wordt bestaat het risico op zwangerschap. Pil vergeten, condoom gescheurd of überhaupt niets gebruikt? Natuurlijk wil je seks niet plannen, maar de rest van je leven wel als het even kan. In Nederland is de morning-afterpil op basis van levonorgestrel al jaren vrij verkrijgbaar en na een uitspraak van de Europese Commissie is daar nu een tweede bij gekomen: ellaOne. Deze pil op basis van ulipristalacetaat werkt ook de twee dagen voor ovulatie, wanneer het risico op zwangerschap het grootst is, en is daardoor ongeveer drie keer zo effectief. Ruim drie kwart van zowel de Europese als de Nederlandse vrouwen zegt deze pil indien nodig te willen kopen.

Noodoplossing met minimale  bijwerkingen

Het is niet zo vreemd dat de meeste Europese vrouwen de morning-afterpil kennen, want de noodpil is tegenwoordig in het hele continent vrij verkrijgbaar. Dat is wel zo prettig, want juist dat bezoekje aan de dokter vormt een extra drempel en kost extra tijd. En tijd is waar het om gaat bij de morning-afterpil. Waarom? De pil stelt de ovulatie uit, waardoor zwangerschap wordt voorkomen. Heeft de ovulatie al plaatsgevonden, dan ben je te laat en kun je toch zwanger worden. Er wordt met de noodpil dus geen zwangerschap afgebroken. Je bent trouwens ook niet de enige, jaarlijks gaan er in Nederland 250.000 morning-afterpillen over de toonbank. Het is geen hormoonbom en de bijwerkingen zijn heel beperkt, de meest voorkomende bijwerking is hoofdpijn, 1 op de 5 gebruiksters krijgt hier last van. Wel is het belangrijk ‘m alleen als noodoplossing te gebruiken. Je weet namelijk nooit precies wanneer je ovuleert.

Prijs en verkrijgbaarheid

ellaOne is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Bij Kruidvat, Etos, Trekpleister en online kost deze drie keer zo effectieve noodpil €19,95 – dat is €5 duurder dan andere morning-afterpillen. De overige drogisterijen en apotheken verkopen ellaOne voor €27,95.

Over ellaOne

De morning-afterpil is een veilige manier om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Om je ovulatie uit te stellen, hoef je maar één pil in te nemen. Het is belangrijk dat je na gebruik tot je volgende menstruatie een barrièremethode, bijvoorbeeld een condoom, gebruikt. Hoewel ellaOne over het algemeen goed wordt verdragen, is het gebruiken van de morning-afterpil als reguliere anticonceptie geen goed idee. Als de ovulatie onverhoopt al heeft plaatsgevonden kun je namelijk wel zwanger worden. Better safe than sorry dus, maar als de nood hoog is, is de morning-afterpil een veilige optie. ellaOne is een product van HRA Pharma. Zie voor meer informatie ook www.morningafterpiladvies.nl en www.ellaone.nl.  1. ellaOne consumer research, Harris Interactive European research n=4,600, February 2016

Lees ook:Nieuwe morning-afterpil stuk effectiever
Lees ook:Vernieuwde morning-afterpil scheelt een hoop gedoe
Lees ook:Morningafterpil schiet zijn doel voorbij
Lees ook:Britse vrouwen massaal aan de morning afterpil
Lees ook:Verkoop morning-afterpil bijna verdubbeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>