Pas op met niet goed doorbakken hamburger bij de kerstgourmet

Gourmetten jeeeeej, zeker dat we dat gaan doen met de kerstdagen! Maar lees het onderstaande wel even goed door, voor je gezondheid!

Ze zitten vaak in veel verkochte gourmetpakketten van de supermarkt, slager of groothandel: hamburgers. Maar niet iedereen is op de hoogte van het risico op een voedselinfectie bij gemalen vlees zoals hamburgers. 31% van de Nederlanders denkt ten onrechte dat ze niet ziek kunnen worden van een half doorbakken hamburger. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum onder 1.059 Nederlanders. Het Voedingscentrum wil mensen waarschuwen voor de verhoogde kans op een voedselinfectie bij het eten van niet goed doorbakken gemalen rund- en varkensvlees.

“Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk” zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum. “Een hamburger is gemalen vlees, vaak van rund- of varkensvlees. En in alle soorten gemalen vers vlees, zoals bijvoorbeeld worstjes en slavinken, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.”

Vlees goed doorbakken voorkomt klachten

Vervelende klachten zoals buikpijn, diarree en overgeven zijn te voorkomen door hamburgers en ander rauw vlees goed te doorbakken. Dat doodt alle schadelijke bacteriën, zoals E.coli, salmonella, campylobacter en ESBL. Van der Vossen adviseert: “Loop in een restaurant niet in de valkuil als een ober vraagt of je je hamburger medium of rood wil. Bestel je burger well done of doorbakken. Alleen bij biefstuk zou je die vraag mogen krijgen.”

Welk vlees geeft hoger risico op voedselinfectie?
Uit het onderzoek blijkt dat mensen het risico op een voedselinfectie het hoogst inschatten bij kippenvlees. Op de tweede plaats staat varken. Daarna volgt lamsvlees en als laatste rundvlees. “Bij kip weten mensen dat je het moet doorbakken, vanwege salmonella,” verklaart van der Vossen. “Daar hebben jarenlange campagnes, salmonella-uitbraken en waarschuwingen op etiketten wel voor gezorgd. Het risico bij rundvlees is echter hetzelfde. Bij een halfrauwe hamburger loop je evenveel risico als bij een niet goed doorbakken kipfiletje.”

Risico op voedselinfectie in getallen
Volgens het RIVM lopen naar schatting elk jaar 107.000 mensen een voedselinfectie op door rund- of schapenvlees. Dit is net zoveel als voor kip en varkensvlees samen. Van kip worden naar schatting 61.000 mensen elk jaar ziek. Van varkensvlees 45.000. En dit terwijl kip- en varkensvlees veel meer gegeten wordt dan rund- en schapenvlees.

Naar het RIVM-rapport

Een hamburger is geen biefstuk

Waarom geldt het advies voor volledig doorbakken dan niet voor biefstuk? “Bacteriën, zoals bijvoorbeeld E. coli, zitten veelal aan de buitenkant van een heel stuk vlees en niet zozeer aan de binnenkant. In gemalen vlees is de buitenkant vermengd met de binnenkant. Zo komen de bacteriën overal terecht. Biefstuk is vlees uit één stuk, en is aan de binnenkant redelijk schoon. Verhit je daarentegen een hamburger alleen aan de  buitenkant dan kan de binnenkant nog besmet zijn met bacteriën.”

Nog een tip van Van der Vossen: “In de supermarkt bestaat biefstuk soms uit meerdere aan elkaar geplakte stukken. Dan is het risico op een voedselinfectie wat groter. Als dat zo is, moet op het etiket staan: ”Samengesteld uit stukjes vlees”. Is dat het geval, doorbak het dan thuis goed voordat je het opeet.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is eind  2016 gehouden onder 1.059 Nederlanders. De representatieve steekproef is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, met een online enquête. Naar het onderzoek.

Lees ook:Pas op voor bacteriën in vis uit Azië
Lees ook:Veilig eten tijdens kerst
Lees ook:Voedingscentrum: bak wild vlees goed door
Lees ook:Bak je vlees goed door!!
Lees ook:Griep krijg je niet door eten van varkensvlees

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>